Do Česka dorazil sníh. Spláchnou jej deště, meteorologové varují před povodněmi

V Jeseníkách napadl první sníh letošního podzimu a zkomplikoval dopravu na tahu mezi Šumperkem a městem Jeseník. V nižších nadmořských výškách bude pršet, v následujících dnech i vydatně. Napršet může i kolem 50 milimetrů srážek za 24 hodin a na horách na severu do středy napadne i víc než 30 centimetrů sněhu. Déšť zvedne hladiny řek, Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) proto vydal varování před povodněmi.

Sněžit začalo v Jeseníkách v noci z neděle na pondělí. „Teplota je jeden stupeň pod nulou, napadlo přes deset centimetrů sněhu,“ řekl v pondělí dopoledne dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. 

Podle zkušeností horských záchranářů přišlo letos sněžení poměrně brzo, hlavně s ohledem na množství sněhu. „Před čtyřmi lety pamatuji, že napadl sníh už 5. října, ale nebylo ho tolik. Podle zkušeností kolegů napadlo hodně sněhu 18. října 2003, tehdy se nedalo vyjet bez protažení cest,“ doplnil Škovránek.

Kvůli sněhu a ledovce museli policisté uzavřít hlavní tah přes Červenohorské sedlo spojující Šumperk s Jeseníkem. „Nákladní vozidla nemohou vyjet a zůstávají stát na krajnici,“ uvedla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Tah byl kvůli sněhu uzavřen zhruba v devět ráno, doprava byla v obou směrech plně obnovena po dvou hodinách.

Podle tamních dispečerů se teploty v nejvyšších partiích sedla pohybují kolem nuly. V ostatních částech na severu Olomouckého kraje jsou teploty vyšší a prší, silnice jsou tak holé a mokré. „Na Červenohorském sedle leží v nejvyšších místech tři centimetry, je to poprvé, co tam napadl sníh. Dole prší, u nás je zhruba kolem šesti stupňů,“ řekl dispečer šumperské správy silnic.

Déšť zvedne hladinu nasycených řek

V pondělí by se mělo také rozpršet. Převážně na východní polovině území očekávají meteorologové kvůli srážkám možné zvýšení hladin řek. ČHMÚ proto vydal varování před záplavami. Nejnižší supeň, tedy povodňová bdělost, aktuálně platí v  Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde lze očekávat dosažení prvního stupně povodňové aktivity. Večer začne na části území platit i varování před velmi vydatným deštěm. 

  Praha zvažuje omezení prodeje potravin při mimořádných opatřeních

Srážek nebude ubývat ani následující dny. Extrémní stupeň povodňového nebezpečí bude od úterních 21 hodin platit pro Pardubicko a Chrudimsko, kde by voda z koryt řek mohla ohrozit níže položené obydlené oblasti a komunikace. Druhý stupeň povodňové aktivity pak v úterní večer bude hrozit zejména na východě republiky.

Vody v korytech řek by mělo podle předpovědi přibývat i v noci z pondělí na úterý, a to převážně na severovýchodě území.

Český hydrometeorologický ústav vydal od půlnoci předběžné varování, podle kterého může být na některých tocích dosažen první stupeň povodňové aktivity. Předběžná výstraha platí pro Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/pocasi/3204484-do-ceska-dorazil-snih-splachnou-jej-ale-deste-meteorologove-sleduji-hladiny-rek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com