V Česku ve středu přibylo přes patnáct tisíc potvrzených případů covidu

irozhlas.cz

V Česku ve středu přibylo 15 088 potvrzených případů covidu, tedy o 1300 více než před týdnem. Je to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Hejtmani a primátor Prahy můžou od čtvrtka nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům, nedostatek personálu je teď podle ministra zdravotnictví největším problémem ve vývoji epidemie koronaviru. Senát bude schvalovat bonus k nemocenské při karanténě.

S covidem zemřelo v Česku od začátku epidemie přes 21 tisíc lidí. Poslední tisíc přibyl za šest dní. Od začátku letošního roku zemřelo 9188 lidí. Denní nárůsty nově potvrzených případů jsou nadále vysoké.

Reprodukční číslo ve středu kleslo na 1,06 z úterních 1,09. Dostalo se tak na úroveň z poloviny února. Reprodukční číslo, které vyjadřuje průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního člověka, klesá v Česku pátý den v řadě.

V nemocnicích bylo ve středu 8231 lidí s covidem, o 253 méně než v úterý, ale o tisíc více než před týdnem. V těžkém stavu je přes 1700 z nich. Na hraně kapacit se po Pardubickém kraji, který v úterý vyhlásil stav hromadného postižení osob, ocitají zdravotnická zařízení i v jiných regionech. Stav postižení vyhlásily tři nemocnice ve středních Čechách, a to v Benešově, Mladé Boleslavi a Kolíně, Karlovarský kraj pak tento krok zvažuje.

Problémem v nemocnicích není primárně ani tolik nedostatek místa, ale především personálu. Například v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, která vyhlásila ve středu stav hromadného postižení osob, standardně připadá podle jejího zástupce ředitele pro zdravotní péči Jána Dudry na dvě sestry péče o deset pacientů, nyní jich jedna sestra musí zvládnou až patnáct.

„Zejména sestry z ordinací ambulantních specialistů by byly významnou pomocí v této situaci,“ potvrdil ve čtvrtek v ČT. Hejtmami nyní mohou na základě vládou vyhlášenou pracovní povinnosti povolat zdravotníky ze zařízení neakutní péče, aby pomáhali na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích. Dudra ale dodal, že se jim sestry už hlásí samy, i lékaři. „Asi nebudeme muset žádat, jen přijímat nabídnutou pomoc,“ dodal.

  Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5000 Kč

Senát bude schvalovat bonus k nemocenské při karanténě

Senát pak bude ve čtvrtek schvalovat bonus k nemocenské při koronavirové karanténě. Lidé v nařízené karanténě by podle zákona, který schválila sněmovna, měli dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Návrh je prakticky shodný s původní vládní předlohou, kterou poslanci minulý týden nakonec neschválili ani s úpravami Senátu.

Příspěvek až 370 korun denně by měli lidé podle aktuálního návrhu dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény, jak horní komora požadovala. Původní návrh počítal s desetidenní karanténou. Nejvýše by měli dostat 90 procent svého průměrného výdělku.

Nárok by se vztahoval také na lidi s nemocenským pojištěním pracujícím na dohody. Vyloučení by byli ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí, což Senát při minulém projednávání požadoval.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com