Varšava vyšle na hranice dvojnásobek vojáků, než žádala pohraniční stráž

Varšava vyšle na hranice s Běloruskem dalších 2000 vojáků. Podle agentury PAP to dnes uvedl náměstek polského ministra vnitra Maciej Wonsik. Je to dvojnásobek toho, co původně žádala pohraniční stráž kvůli zvýšené migraci, z jejíž organizace Varšava obviňuje Minsk, a přítomnosti ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v Bělorusku. O vyslání dvojnásobného počtu vojáků na hranice rozhodl ministr obrany Mariusz Blaszczak a bezpečnostní výbor.

„Posílení nebude činit 1000, ale 2000 vojáků,“ sdělil Wonsik, podle něhož vojenské posily dorazí na hranice v Podlaském a Lublinském vojvodství během následujících dvou týdnů. Tlak na polsko-běloruských hranicí narůstá, i když není srovnatelný s tím, jaká byla situace před dvěma roky, podotkl Wonsik s odkazem na období, kdy se pokoušely hranice z Běloruska do Polska překonat tisíce migrantů mimo jiné z Blízkého východu, Afghánistánu nebo Afriky, odkud prchali před chudobou nebo ozbrojenými konflikty.

Varšava a EU tehdy obvinily autoritářský režim, že migranty využil jako hybridní zbraň v odplatě za sankce Evropské unie uvalené na režim Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Wonsik v pondělí tvrdil, že na hranici s Běloruskem sílí agresivita vůči polským pohraničníkům a vojákům a z organizace nelegální migrace obvinili běloruské bezpečnostní složky. Dnes obvinění zopakoval. „Kdybychom měli na druhé straně skutečnou pohraniční stráž, a ne pašeráckou službu, tyto přechody by vůbec neexistovaly,“ prohlásil.

V poslední době rostou obavy, že by se běloruské úřady mohly pokusit migranty tlačit přes hranici jako v případě migrační krize z roku 2021, píše PAP. Na hranicích je podle něj nyní rozmístěno přibližně 2000 vojáků a stovky policistů a příslušníků pohraniční stráže.

V posledních týdnech se navíc poblíž hranic objevili ruští žoldnéři z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, která má podle polského premiéra Mateusze Morawieckého za cíl destabilizovat situaci na východním křídle NATO, uvedla agentura Reuters. Bělorusko rovněž podle agentury AP a serveru Onet v pondělí zahájilo poblíž hranic s Polskem a Litvou vojenské cvičení. Obě země posílily ostrahu hranic už dříve, reagovaly tak na skutečnost, že do Běloruska se přesunuli wagnerovci, kteří se před tím účastnili ruské invaze na Ukrajinu.

  Na Ukrajině se srazily dva albatrosy, zahynuli tři piloti

K napětí přispěl také nedávný incident, kdy dva běloruské vrtulníky v malé výšce narušily polský vzdušný prostor, Minsk narušení hranic popřel. Polsko v souvislosti s dřívějším přílivem migrantů na hranici s Běloruskem vybudovalo oplocení vybavené elektronickou ochranou.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com