Fico vyslechl v Praze plány ekonomické spolupráce, jednalo se i o Ukrajině a V4

Za velké pozornosti médií dnes slovenský premiér Robert Fico navštívil Prahu, jako tradičně bylo Česko první destinací zahraniční návštěvy nově zvoleného předsedy vlády Slovenska po volbách. Hlavní jednání se odehrála ve Strakově akademii, kde Fica přivítal jeho český protějšek Petr Fiala (ODS). Hovořili o spolupráci v energetice, dopravě, bezpečnosti i obraně, ale také o fungování Visegrádské skupiny (V4) a pomoci Ukrajině. Domluvili se na pokračování tradice společných jednání vlád, na jaře příštího roku se kabinety sejdou na území Česka. Fico se setkal také s lídrem opozičního hnutí ANO, expremiérem Andrejem Babišem.

Jen krátce se odpoledne Fico zastavil na Pražském hradě. Podle vyjádření prezidentovy kanceláře Petr Pavel s Ficem diskutoval o současné bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě a o vzájemných postojích. Jak prezident avizoval, jednání se uskutečnilo bez přístupu novinářů.

Návštěvu doprovázely spekulace médií o neochotě Pavla na Hradě slovenského premiéra přijmout a přímluvě slovenské premiérky Zuzany Čaputové za uskutečnění jednání. V době kampaně se Fico ohrazoval proti výrokům českých politiků, kterým vzkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska. Reagoval na vyjádření Pavla a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kteří mluvili o tom, že je vývoj na Slovensku znepokojuje a je potřeba ho pozorně sledovat. Na tiskové konferenci pořádané úřadem vlády Fico uvedl, že Pavla respektuje.

Fiala po jednání s Ficem zdůraznil, že pro Českou republiku je důležité, aby slovenská vláda v souvislosti s válkou na Ukrajině podporovala společnou politiku na evropské úrovni. Nejsou signály o tom, že by to tak být nemělo, řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání český premiér. Fico zopakoval postoj, že Slovensko nevěří ve vojenské řešení konfliktu, nepovažuje to ale za rozdíl v hodnotových otázkách s Českem.

Téma války na Ukrajině v poslední době rozdělovalo Visegrádskou skupinu, jejímiž členy jsou kromě ČR a Slovenska také Polsko a Maďarsko. Poslední jmenovaná země odmítá napadené zemi dodávat zbraně, nová Ficova slovenská vláda se vyjádřila podobně. Právě na postoj Fica k Ukrajině a EU upozornilo několik desítek jeho odpůrců, kteří přišli protestovat při jeho příjezdu k sídlu vlády.

  Ukrajinští vojáci osvobodili důležitou vesnici, Rusové se ji snaží dobýt zpět

Spolu s Ficem přijelo do Prahy několik ministrů jeho kabinetu. S novou ministryní hospodářství Denisou Sakovou hovořil v sídle svého úřadu o rozvoji obchodních vztahů ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Probrali jsme také možnosti prohlubování spolupráce v oblasti jaderné energetiky, ale i posílení přeshraniční kapacity elektrických sítí, které by zvýšilo bezpečnost dodávek v obou zemích,“ uvedl.

Podle Fialy se otevírá prostor pro intenzivní spolupráci v evropské jaderné alianci, ale také na energetických trasách, které vedou přes české a slovenské území. Spolupráce bude podle premiérů pokračovat i v dopravě, zájem je podle Fialy na tom, aby se obě země účastnily na vysokorychlostních tratích v Evropě a byly dobře propojeny s Evropou a spolu navzájem.

Premiéři debatovali také o spolupráci v obraně a bezpečnosti. Fiala připomněl, že Česko se rok podílí na ochraně slovenského vzdušného prostoru, závazek hodlá dodržet do konce roku 2024. ČR od jara 2023 velí i bojovému uskupení NATO na Slovensku, kde působí více než 450 českých vojáků.

Ráno se Fico sešel na pracovní snídani s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Shodli se na potřebě zintenzivnění spolupráce obou zemí i v rámci Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), v názoru na pomoc Ukrajině čelící ruské agresi se lišili, uvedl po schůzce Vystrčil. Přijetí u něj a také u předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Fico ocenil. Po schůzce s Pavlem navštívil slovenský premiér také předchozího českého prezidenta Miloše Zemana.

Fico byl slovenským premiérem naposledy před více než pěti lety. V roce 2018 na funkci rezignoval kvůli politické krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezidentka Čaputová jeho novou vládu jmenovala koncem října, důvěru kabinet získal v úterý.

Babiš na sociální síti X po večerním setkání uvedl, že s Ficem diskutoval o Visegrádské skupině, Zelené dohodě pro Evropu, jaderné energetice či nelegální migraci, která podle něj ohrožuje bezpečnost Evropy. „Jsem rád, že v těchto zásadních otázkách se naprosto shodneme,“ poznamenal Babiš.

  Maďarsko si kvůli sporu o ruský plyn předvolalo ukrajinského velvyslance

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com