Výzva pro Ukrajinu bude neztratit během zimy iniciativu, řekl Zelenskyj

Ukrajina musí překonat zimu, aniž by ztratila svoji současnou iniciativu na bojišti, kde čelí ruským jednotkám, které loni v únoru napadly Ukrajinu, řekl v rozhovoru s italskou stanicí SkyTG24 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Válka trvá už druhým rokem, ale podle prezidenta Ukrajinci neztrácejí motivaci pokračovat v protiofenzivě a usilovat o vítězství, i když se potýkají s nedostatkem zbraní.

„Je tu únava, ale jsme motivovaní. Uděláme vše pro vítězství nad nepřítelem, naše protiofenziva bude pokračovat,“ prohlásil Zelenskyj. Připustil nicméně, že ukrajinské síly čelí problémům a že protiofenziva postupuje „krok za krokem“.

Ukrajina má podle Zelenského nedostatek munice a protileteckých zbraní. Prezident vyjádřil naději, že právě možnosti posílení ukrajinské protivzdušné obrany bude moci projednat s lídry Evropské unie.

Ruské vzdušné útoky dlouhodobě sužují ukrajinské obyvatelstvo a vyčerpávají ukrajinskou armádu, která se kvůli nim nemůže plně soustředit na vytlačení ruských vojsk z ukrajinského území.

„Další výzvou pro naše obyvatelstvo a ukrajinskou armádu je zima. Musíme ji překonat, aniž bychom ztratili iniciativu na bojišti,“ zdůraznil Zelenskyj.

ČTK

  Putin jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem čtyři a půl hodiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com