Pellegrini přijal po volbách čtvrt milionu eur od Hlasu. Porušil tím zákon

Budoucí slovenský prezident Peter Pellegrini přijal po volbách od strany Hlas-SD, které je členem, 250 tisíc eur. To ovšem zákon nedovoluje. Podle Pellegriniho došlo v souvislosti s financováním kampaně jen k technické chybě a je připraven nést za to následky. Podle Transparency International Slovensko navíc své dárce ukrývá.

Transparency International Slovensko ve středu informovala o tom, že zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini přijal na transparentní účet po volbách 250 tisíc eur od strany Hlas-SD. Takové příspěvky ovšem zákon nedovoluje, kandidát může po volbách posílat na svůj účet peníze pouze ze svého osobního běžného účtu.

„Bezprostředně po druhém kole voleb jsme upozornili, že vítěz voleb ani na konci kampaně neshromáždil na transparentním účtu potřebné finance, přičemž zákon kandidátům dovoluje přijímat finanční prostředky pouze do začátku volebního moratoria,“ napsala Transparency International Slovensko na sociální síti.

Agentura vysvětlila, že ministerstvo vnitra může stanovit v pokynech pro kandidáty výjimku, podle které mohou vložit prostředky na účet i po volbách, pokud potřebují doplatit fakturu. Účty kandidátů mají být ovšem již zablokovány, aby přijímání darů, ze kterých mohou financovat kampaň, nebylo po volbách možné.

Podle Petera Pellegriniho se jedná o technickou chybu a je prý připraven plně respektovat rozhodnutí, která přijmou kompetentní státní orgány, informovala jeho mluvčí Patrícia Medvěd Macíková.

Technickou chybou tedy označuje převedení finančních prostředků strany Hlas na transparentní účet po skončení prezidentských voleb, přičemž z nich byly následně zaplaceny první dvě platby za volební akce ve druhém kole.

„Kampaň Petera Pellegriniho financovala výlučně strana Hlas. Prostředky na transparentní účet proto přišly přímo ze stranického účtu, a nikoli z osobního účtu kandidáta, ve snaze jasně prokázat původ prostředků na transparentním účtu. Technicky správný postup měl být takový, že strana měla nejprve poslat finance na osobní účet Pellegriniho a z něj měly být následně převedeny na transparentní účet,“ vysvětlila mluvčí s tím, že na podstatě transakce, tedy na financování Pellegriniho kampaně výlučně z prostředků strany, by se nezměnilo vůbec nic.
Pellegrini skrývá dárce

  Bolton: Trump žádal čínského prezidenta, aby mu pomohl ve volbách

Podle hodnocení Transparency International Slovensko vedl Pellegrini nejméně transparentní předvolební kampaň, během které neukázal ani jediného dárce. Ukryl je na neveřejném stranickém účtu Hlasu.

„I na konci kampaně, která byla podle našeho odhadu největší, měl na účtu pouze jediný dar od strany Hlas ve výši 250 tisíc eur. Dosud neuhradil především svoji billboardovou kampaň, která byla podle našeho odhadu největší a její výši jsme odhadli na minimálně 250 až 300 tisíc eur,“ popsala agentura.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com