Prezidentské volby v Íránu vyhrál ultrakonzervativec Raísí

seznamzpravy.cz

Vítězem pátečních prezidentských voleb v Íránu se podle očekávání stal ultrakonzervativní soudce Ebráhím Raísí. Oznámila to dnes íránská státní televize. Podle dosavadních výsledků dostal v prvním kole hlasování zhruba 62 procent hlasů. Raísího vítězství už předtím naznačil stávající prezident Hassan Rúhání, k zisku mandátu mu poblahopřáli na sociálních sítích i jeho soupeři.

Podle šéfa volební komise odevzdali Íránci dohromady 28,6 milionu hlasů, z nichž zatím 17,8 milionu získal Raísí. Letošních voleb se mohlo zúčastnit 59,3 milionu obyvatel starších 18 let, účast tak byla zřejmě nejnižší ze všech voleb konaných od ustavení islámské republiky v roce 1979, podotýká agentura AP.

„Doufám, že vaše administrativa, pod vedením nejvyššího vůdce ajatolláha Alí Chameneího, učiní islámskou republiku pyšnou, zlepší životní podmínky a zajistí blahobyt a prospěch národa,“ uvedl podle médií bývalý šéf centrální banky Abdolnáser Hemmatí, který byl jedním z Raísího hlavních soupeřů a který podle komise dostal 2,4 milionu hlasů. Své gratulace ultrakonzervativnímu soudci nabídl i další soupeř a bývalý velitel revolučních gard Mohsen Rezáí, který získal 3,3 milionu hlasů.

Raísího vítězství nepřímo komentovala také dosavadní hlava státu Hasan Rúhání. „Gratuluji lidu k jeho volbě,“ řekl v televizním projevu. „Moje oficiální blahopřání přijde až později, ale víme, kdo měl dostatek hlasů v těchto volbách a koho si dnes lidé zvolili,“ dodal prezident, aniž zmínil Raísího.

Raísí je blízkým spojencem Chameneího. Írán jeho zvolením bude mít prvního prezidenta, na něhož se vztahují americké sankce ještě před nástupem do úřadu. Uvaleny na něj byly kvůli jeho roli při popravě politických vězňů v roce 1988.

Autor: ČTK

  Američtí republikáni vybrali Toma Emmera jako kandidáta na předsedu sněmovny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com