Biden žádá Kongres o dalších 13 miliard dolarů na zbraně pro Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden požádal Kongres, aby uvolnil dalších 13,1 miliardy dolarů (skoro 290 miliard Kč) na dodávky vojenského vybavení Ukrajině. V doplňujícím návrhu k novému americkému rozpočtu také Bílý dům volá po necelých 7,5 miliardách dolarů na humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším válkou zasaženým zemím, informuje agentura Reuters.

Američtí zákonodárci od loňské ruské invaze na pomoc napadené zemi vyčlenili přes 100 miliard dolarů. Washington Kyjevu poslal zbraně a další vojenský materiál za více než 40 miliard dolarů a je jasně nejvýznamnějším partnerem ukrajinské armády. Naposledy Kongres uvolnil nové finance na konci loňského roku, když zákonodárci odsouhlasili balík pro Ukrajinu v objemu 45 miliard.

Jak ovšem napsala agentura AP, od té doby se dynamika ve Washingtonu změnila. Ve Sněmovně reprezentantů má většinu Republikánská strana, kde stále udává tón exprezident Donald Trump, který podporu Kyjeva zpochybňuje. Zároveň se objevují signály o změně postoje americké společnosti, přičemž podle čerstvého průzkumu je 55 procent Američanů proti vyčlenění dalších financí pro Kyjev.

Nyní se otázka stává součástí již tak složitých jednání o americkém rozpočtu pro další fiskální rok, který začíná v říjnu. Žádost Bílého domu o doplnění rozpočtu se přitom týká i dalších bodů a celkem volá po nových 40 miliardách dolarů včetně 12 miliard na boj proti následkům živelních pohrom a jiných krizí.

„Prostředky spojené s válkou na Ukrajině, která trvá už 18. měsíc, se pravděpodobně ukážou jako nejkontroverznější položka,“ píše deník The Washington Post. Biden slibuje, že Kyjev bude podporovat tak dlouho, jak bude třeba, a v novém dopise zákonodárcům vyjadřuje přesvědčení, že dohoda s Kongresem je možná. Klíčový bude především postoj republikánského předsedy sněmovny Kevina McCarthyho, jehož těsná většina zahrnuje i odpůrce další pomoci pro Ukrajinu. Sám McCarthy nicméně v květnu prohlásil, že Kongres bude v této podpoře pokračovat.

  Válka Ukrajině podle odhadu způsobila škody ve výši 143,8 miliardy dolarů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com