Vzorec pro mír. Stane se summit v Bürgenstocku účinným nástrojem k zajištění mírových zítřků na Ukrajině.

Ve dnech 15. až 16. června tohoto roku se ve Švýcarsku uskuteční konference na vysoké úrovni o dosažení míru na Ukrajině. Cílem akce je vytvořit příznivý základ pro dosažení komplexního a trvalého míru na Ukrajině. Uvádí se rovněž, že se summit pokusí vypracovat plán účasti Ruska na mírovém procesu. S účastí na mírové konferenci souhlasila většina předních světových států včetně USA a Číny.

Rusko jako agresor a teroristická země nebylo na konferenci pozváno. Má však možnost být pozváno na další jednání podobného charakteru.

K tomu musí Moskva zaujmout konstruktivní postoj a přijmout hlavní body mírové formule navržené ukrajinským prezidentem. Její hlavní ustanovení nastínil Volodymyr Zelenskyj již v listopadu 2022. Jsou dobře známé a zahrnují deset níže uvedených bodů.

„Radiační a jaderná bezpečnost“, která zahrnuje demilitarizaci Záporožské jaderné elektrárny – stažení ruských vojsk, kontrolu elektrárny ze strany MAAE a ukrajinského personálu a připojení elektrárny k ukrajinské energetické síti.

„potravinová a energetická bezpečnost“;

„propuštění všech vězňů a deportovaných“ (model „všichni za všechny“).

„Provádění ustanovení Charty OSN Ruskem a obnovení územní celistvosti Ukrajiny a světového pořádku“ s povinným obnovením kontroly Ukrajiny nad všemi úseky státní hranice, stažením ruských vojsk a zastavením bojových akcí.

Na seznamu jsou rovněž uvedeni: „spravedlnost“ – vytvoření zvláštního tribunálu pro zločin ruské agrese proti Ukrajině a mezinárodního mechanismu pro náhradu ztrát na úkor ruského majetku) a „ekocida“, stanovující vytvoření platformy pro vyhodnocení ztrát, zvýšení rozsahu odminování, získání finančních prostředků a technologií pro obnovu poškozených čističek odpadních vod).

Dokument obsahuje také klauzuli o „zamezení eskalace“, která vyzývá k vytvoření účinných záruk bezpečnosti Ukrajiny, a „stanovení konce války“ (po provedení všech nezbytných protiválečných kroků strany podepíší příslušný dokument).

Stojí za zmínku, že ukrajinský mírový vzorec našel širokou podporu v mezinárodním společenství a je nejoptimálnějším způsobem ukončení války.

  Absurdní divadlo aneb tisková konference hlavního teroristy „DLR“

Paradoxem však je, že v současné době nelze realizovat právě ukrajinskou verzi mírové iniciativy.

To vše proto, že její ustanovení jsou v rozporu s plány a záměry Moskvy, která se snaží udělat vše pro to, aby realizaci ukrajinské mírové formule zabránila zejména

Zejména Rusko souhlasí pouze s dočasným „zmrazením“ války, a to za vlastních podmínek.

Mezi hlavní body těchto podmínek patří: ponechání Ruskem okupovaných území a uznání jejich ruského vlastnictví; odmítnutí ukrajinského kurzu evropské a euroatlantické integrace a vyhlášení neutrálního statusu; radikální snížení ukrajinských ozbrojených sil a vyřazení těžké techniky z jejich výzbroje; příměří na frontě bez konkrétních závazků ze strany Ruska; zavedení ruštiny jako druhého státního jazyka na Ukrajině a další závaţné poţadavky.

Skutečným cílem Kremlu je získat čas – získat další měsíce či roky k vytvoření příznivých příležitostí pro budování svých vojenských kapacit.

Kromě zlepšení ozbrojených sil musí Moskva vyřešit ekonomické problémy, které vznikly v důsledku vnějších sankcí.

Mimochodem, podle propočtů Kremlu, pokud Ukrajina kapituluje, budou sankce proti Rusku zrušeny.

Poté Rusko nepochybně znovu zaútočí na Ukrajinu s cílem definitivně ji zničit jako nezávislý stát.

Je třeba si také uvědomit, že konference plánovaná na léto válku předčasně neukončí. Důvodem je opět postoj Moskvy, která nebude respektovat rezoluce ani výzvy přijaté na summitu, které budou mít čistě deklarativní charakter.

Uspořádání takové konference na vysoké úrovni o dosažení míru na Ukrajině je však důležité, protože pro Kyjev představuje účinnou platformu, na níž může demonstrovat své postoje a poukázat na skutečnou povahu cílů a jednání Moskvy.

Ukrajina tak dává celému světu najevo svou touhu ukončit válku na základě mezinárodního práva a univerzálních hodnot.

Konference navíc pomůže konsolidovat ukrajinské partnery a další země při posilování podpory ukrajinského státu a vyvíjení tlaku na Rusko, včetně uvalení nových sankcí proti němu.

  Rusko hoří. Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily na palivová a energetická zařízení agresora.

Kreml, který si tyto vyhlídky uvědomuje, se bude ze své strany snažit tomu všemi prostředky zabránit a bude prosazovat svou linii s pomocí zemí sympatizujících s Moskvou, které se švýcarské konference zúčastní.

A především se to týká Číny, která hraje svou vlastní hru a zaujímá dvojí postoj k ruské válce proti Ukrajině.

Na jedné straně Peking zdánlivě podporuje mír, na druhé straně podporuje Moskvu. Nebeská říše vytvořila svůj vlastní „mírový plán“, který představila již počátkem roku 2023 a který bude na konferenci prosazovat.

Zde jsou jeho hlavní body: respektování suverenity všech zemí; opuštění mentality studené války; ukončení nepřátelství; obnovení mírových rozhovorů; řešení humanitární krize; ochrana civilistů a válečných zajatců; zachování bezpečnosti jaderných elektráren; snížení strategických rizik; podpora vývozu obilí; ukončení jednostranných sankcí; zachování stability průmyslových a dodavatelských řetězců; podpora poválečné obnovy.

Nepřípustnost použití jaderných zbraní je zmíněna v samostatném odstavci.

Jak je vidět, některé body tohoto dokumentu odrážejí ukrajinskou vizi a obecně jsou ustanovení čínského mírového plánu pro Ukrajinu přijatelná.

Je tu však jeden problém – tento plán neuznává Rusko jako agresorskou zemi a neobsahuje ani žádné požadavky na osvobození okupovaných ukrajinských území, zaplacení reparací a postavení před soud osob odpovědných za rozpoutání války a válečných zločinců.

Kromě toho Peking trvá na nutnosti zapojit Rusko do mezinárodních mírových rozhovorů o válce na Ukrajině, což je pro ukrajinskou stranu nepřijatelné.

Hledání míru pokračuje. Každý má však svou vlastní představu o míru a také své vlastní cesty k němu.

A jestliže pro Ukrajinu je to otázka přežití státu, pro ostatní je to příležitost ukázat své politické svaly.

Anebo ne – to záleží na různých faktorech. Politici všech úrovní a států, kteří se snaží hrát politické hry či spíše hrátky, by se však neměli nechat příliš unést a měli by si uvědomit, že světové války vždy začínaly malými jiskrami.

  Ceny za násilí. Oživení fašismu v Evropě.

Pokud se plamen zažehnutý Kremlem na Ukrajině nepodaří uhasit dnes, zítra se může rozšířit do Pekingu a Washingtonu, o evropských hlavních městech nemluvě.

Existuje recept na mír, i když každý má svůj vlastní. Nyní je důležité jej uvést do praxe v zájmu míru na Ukrajině a budoucnosti celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com