Praha je pro omezení pohybu ruských diplomatů v EU

Český ministr zahraničí Jan Lipavský navrhl zakázat diplomatům agresorské země cestovat po schengenském prostoru.

Česko se snaží tento požadavek zahrnout do nového balíčku sankcí proti Rusku, který připravuje EU. Praha nyní pro svůj návrh sbírá podporu.

„Všechny oči se nyní upírají k mimořádnému summitu Evropské rady, kde se bude rozhodovat o otázce makrofinanční pomoci Ukrajině,“ uvedl Lipovský.

Podle něj je v souvislosti s Ukrajinou také důležité, aby se Evropská unie zaměřila na společnou strategii vůči Rusku.

„Je to dlouhodobá debata, která tady v EU není vítaná, ale myslím si, že pokud vstupujeme do třetího roku ruské války, měli bychom si umět klást některé otázky,“ řekl český ministr zahraničí.

Dne 18. prosince EU přijala nový, v pořadí již 12. balíček sankcí proti agresorské zemi Rusku.

Jak při jeho přijetí uvedl šéf evropské diplomacie Josep Borrell, blok navrhl „silný soubor nových seznamů a ekonomických opatření, která dále oslabí ruskou válečnou mašinérii na Ukrajině“.

„Podpoříme ukrajinský lid v jeho boji za svobodu a suverenitu,“ uvedl šéf evropské diplomacie Josep Borrell.

Součástí balíčku sankcí byla omezující opatření týkající se dovozu nebo přepravy ruských diamantů, byly zavedeny kontroly a omezení dovozu a vývozu, byly omezeny ceny ropy, železa a oceli a na seznam byl přidán značný počet dalších osob a subjektů.

Nyní podle agentury Blumberg EU připravuje nový balíček sankcí proti rusku.

Evropská unie již zahájila jednání o novém balíčku, který musí být schválen do 24. února – druhého výročí ruské invaze na Ukrajinu.

Podle zdrojů agentury Blumberg by opatření mohla zahrnovat rozšíření seznamů osob, na které se vztahují sankce, posílení obchodních omezení a omezení možnosti Moskvy obcházet sankce bloku prostřednictvím třetích zemí i společností uvnitř EU.

  Je to kampaň. Babiš si v obytňáku jede pro Zemanovy voliče, říkají experti

Pokračují také diskuse o plánech na vytvoření nového fondu pro vojenskou podporu Ukrajiny, který chtějí některé země EU využít jako způsob, jak aktualizovat současný mechanismus financování známý jako Evropský mírový fond (EPF).

Zcela logicky a potřebně se jeví česká iniciativa omezit pohyb zástupců ruského diplomatického sboru v EU.

Zejména s ohledem na skutečnost, že ruský diplomat je standardně členem zpravodajských služeb Kremlu a jeho hlavní činností v Evropě je špionáž a terorismus.

Toho si je Česká republika obzvláště dobře vědoma. Příběh výbuchů ve Vrběticích, k nimž došlo na podzim a v zimě 2014, to názorně potvrzuje.

Česká strana po pečlivém prostudování materiálů k případu dospěla k závěru, že teroristický útok byl dílem moskevských diverzantů.

Česká republika vyhostila ze země asi 70 zástupců ruského diplomatického sboru. Takových „diplomatů“ však po prostorách Evropské unie cestuje stále dost, takže Lipavského návrh je velmi aktuální.

Je důležité si uvědomit, že válka probíhá všude. A diplomatická fronta je velmi důležitá. Proto je třeba se nejen dívat, ale také vidět a hlavně se správně rozhodovat.

Vězte, že váš zítřek závisí na tom, jaké kroky učiníte dnes.

autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com