Aplikaci eDoklady si za první víkend stáhlo 130.000 až 150.000 lidí

Pozitivní vliv členství České republiky v Evropské unii je vidět prakticky všude, řekl na dnešní konferenci s názvem 20 let tvoříme Evropu premiér Petr Fiala (ODS). Na první větší oficiální akci k letošnímu 20. výročí vstupu ČR do EU v pražském Lichtenštejnském paláci diskutovali také dosavadní čeští eurokomisaři a další politici. Eurokomisaři se shodli na nutnosti reformy evropských institucí, což spojili s budoucím rozšířením evropského bloku, představitelé vládních stran se vyjadřovali například k možnému přijetí společné evropské měny, na kterém v kabinetu nepanuje shoda.

Členství v EU přináší Česku dlouhodobou prosperitu, je výhodné i z ekonomického hlediska, řekl v úvodu konference Fiala. „Díky našemu přístupu na společný trh roste naše ekonomika a bohatství. Každý den profitujeme z volného pohybu osob, služeb, kapitálu,“ uvedl. Pozitivní vliv členství je podle něj vidět prakticky všude – v infrastruktuře, službách, ochraně krajiny a kulturního bohatství či rozvoji regionů.

Česko podle Fialy za 20 let členství v EU opakovaně dokázalo, že je ostatním členským státům poctivým a spolehlivým partnerem. Umí se zachovat správně v krizích a je připraveno pomáhat solidárně slabším. Eurokomisařka Věra Jourová míní, že Česko začíná po 20 letech v EU fungovat jako stát, který má ambici a schopnost ovlivňovat evropské dění. Stalo se také vysoce atraktivní zemí pro investory.

Hlas Česka jako středoevropské země podle Jourové zesílil v EU po invazi Ruska na Ukrajinu. „Naslouchají nám a podle toho se staví do pozic příznivých a jednotných,“ konstatovala. Historická zkušenost Česka musí vést k tomu, aby jeho hlas zněl ještě silněji, míní.

S dalšími dosavadními eurokomisaři, Pavlem Teličkou, Vladimírem Špidlou a Štefanem Fülem, se shodla na nutnosti reformy evropských institucí, což spojili s budoucím rozšířením EU. „Reforma je důležitá i s ohledem na rozšíření,“ řekl Füle. Zdůraznil, že příprava EU na nové členské státy by měla být paralelní s přípravou kandidátských zemí na vstup do unie. Českým politikům vzkázal, že pokud budou nadále v jedné větě opakovat, že ČR patří mezi největší zastánce rozšíření EU a zároveň že dál trvá na právu veta, tak říkají nesmysl. Koaliční politici naopak nechtěli vstup dalších zemí do EU s debatou o zrušení jednomyslného hlasování u některých otázek spojovat.

  Zlatou medaili na veletrhu v Brně dostalo letadlo i miniaturní kuličkový šroub

Podle šéfky TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové by měla vláda znovu obsadit pozici zmocněnce pro euro, posledním národním koordinátorem byl do roku 2017 Oldřich Dědek. Debata o možném přijetí společné evropské měny by se měla oprostit od politických důsledků, emocí a být více odborná, míní Pekarová Adamová. Návrhu na zřízení zmocněnce oponovala místopředsedkyně poslanců ODS Eva Decroix, euro podle ní spadá například do portfolia ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN).

Na otázku, zda by se v Česku do deseti let mělo platit eurem, odpověděli kladně zástupci STAN, TOP 09, KDU-ČSL i Pirátů. Decroix debatu o společné evropské měně vítá, nicméně ohledně termínu podle ní záleží na aktuální situaci v EU i ve světě. Debaty se zúčastnili zástupci koaličních stran, přes pozvání nedorazili politici opozičních hnutí ANO a SPD.

K 20 letům ČR v EU se letos uskuteční řada akcí, například další konference na Pražském hradě nebo koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu. Česko do unie vstoupilo 1. května 2004.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com