Vojtěch: Placené testy můžou být až do konce roku

novinky.cz

Vláda koncem prázdnin odsunula téma proplacení preventivních testů za volby. Šéf zdravotnictví počítá, že testy „zadarmo“ by mohly být až do prosince.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že plošné testy na covid-19 by mohly být hrazeny ze zdravotního pojištění až do konce roku.

„Předpokládám, že v tomto horizontu by to bylo,“ uvedl Vojtěch na přímý dotaz v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vláda koncem srpna rozhodla, že testy budou dále zdarma, přestože původně chtěl ministr zdravotnictví stopnout placení testů zdravotními pojišťovnami již k 1. září. Původní Vojtěchův plán počítal s tím, že placení preventivních testů z vlastních peněženek by více motivovalo lidi k očkování.

Podle Vojtěcha myšlenka o motivaci k očkování stále platí. „Pokud by se neočkovali a zároveň se netestovali, tak nákaza se může šířit,“ vysvětloval následně své aktuální stanovisko. Vojtěch již dříve uvedl, že nejde o politické rozhodnutí související s volbami, ale o reálnou obavu z další vlny pandemie, kterou naznačují zvyšující se čísla nakažených v okolních státech, zejména v Německu a Rakousku.

Preventivní testování stojí zhruba miliardu korun měsíčně, do konce roku by tak zdravotní pojišťovny zaplatily za preventivní testy čtyři miliardy korun. „To není náklad, který by položil systém veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl Vojtěch s tím, že sice jde o peníze navíc, ale že to nepovede k nedostupnosti jiné péče.

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka je spíš reálné, že z veřejného pojištění se bude hradit testování až do léta příštího roku. „Jsou to zbytečně vynaložené peníze, protože je třeba lidi motivovat, aby se nechali naočkovat,“ uvedl s tím, že vyplacená částka za testy měla větší smysl spíš ve formě motivace k očkování.

Podle opozice pak nejde dlouhodobě hrazení testů z veřejného zdravotnictví držet. Podle experta na zdravotnictví a kandidáta koalice Spolu na Vojtěchův post Vlastimila Válka (TOP 09) se musí do budoucna pečlivě zvážit, jaké testy, s jakým účelem a s jakým cílem by měly být propláceny.

  ANO i SPD vyzvali šéfa STAN Rakušana k odstoupení

„Nepovažuji za korektní, aby nemocní pacienti soutěžili s těmi, kteří si nechají dělat test placený pojišťovnou, aby si mohli jít do divadla, protože to nařizuje Ministerstvo zdravotnictví. Pokud by měly být testy hrazeny ze státního rozpočtu, tak at na to Ministerstvo financí dá peníze,“ uvedl. Podle něj totiž zdravotní pojištění má sloužit zejména k pokrytí nákladů na léčení.

Nyní mají z veřejného zdravotního pojištění lidé hrazeny měsíčně dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy. Preventivní testy lidé potřebují jako prokázání bezinfekčnosti například pro návštěvu kulturních či sportovních akcí i pro využití některých služeb. Testovat se nemusí ti, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali nemoc covid-19 a od toho neuplynulo více než 180 dní.

Během nedělních televizních debat se politici dotkli i možnosti uznávání protilátek jako dalšího způsobu, jak uznávat „bezinfekčnost“. V současnosti je k jejímu prokázání potřeba negativní test, ukončené očkování nebo 180denní lhůta po prodělání onemocnění.

Tuto cestu prosazuje zejména opozice, protilátky momentálně uznává jako ochranu proti onemocnění z evropských zemí jen Rakousko.

Ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že toto téma chce dořešit do konce září, kdy hodlá rozhodnout na doporučení odborníků. Potíž totiž je, že experti se nedokážou shodnout, jaká hladina protilátek je dostatečná. Že se jemu osobně zdá možnost uznání protilátek rozumná, uvedl v nedělní Partii na CNN Prima News i šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. I on ale odkázal na nutnost dohody odborníků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com