Prezident Pavel jednal ve Vídni s Van der Bellenem

Česká republika nabídla spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády. Novinářům to po jednání se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem řekl český prezident Petr Pavel. Oba zdůraznili, že vztahy Česka a Rakouska jsou nyní mimořádně dobré a shodli se, že je chtějí dál rozvíjet. Pavel hovořil konkrétně také o nutnosti zlepšit dopravní spojení mezi oběma zeměmi a ocenil pomoc, kterou vojensky neutrální Vídeň poskytuje bránící se Ukrajině.

Van der Bellen dnes dopoledne svého českého hosta přivítal ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami. Jednání mezi čtyřma očima pak z rozhodnutí prezidentů trvalo více než půl hodiny, a protáhlo se tedy oproti původnímu plánu na dvojnásobek, sdělila mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Kancelář rakouského prezidenta už předem avizovala, že na setkání hlav států zazní téma Ukrajiny. „Obě země podporují Ukrajinu ze všech sil, Česko dělá skutečně maximum, ať už jde o dodávky vojenského materiálu či pomoci a přijetí ukrajinských uprchlíků,“ řekl pak na tiskové konferenci Van der Bellen.

Alpská země kvůli své vojenské neutralitě neposílá na Ukrajinu zbraně ani vojenské vybavení. „Podpora Ukrajiny nemusí být jen dodávkami zbraní, to není základní kritérium, Rakousko jasně vyjádřilo svoje odsouzení ruské agrese,“ ocenil prezident Pavel, podle kterého Rakousko „nezůstalo neutrální, pokud jde o hodnoty“.

Van der Bellen uvedl, že obchodní vztahy mezi Rakouskem a Českem jsou na historickém maximu – rakouské investice v ČR podle něj činí asi 17 miliard eur (necelých 403 miliard Kč). Pavel podotkl, že obě země by měly hledat další možnosti spolupráce v obranném průmyslu a konkrétně zmínil, že Česko nabízí pomoc s modernizací výcvikové letky rakouské armády.

„Česká republika nabídla Rakousku možnost modernizace jejich taktického letectva, především v oblasti taktických podpůrných letounů a výcvikových letounů… Je to samozřejmě na rakouské straně, jestli se naše nabídka bude hodit do celkového kontextu zajištění obrany Rakouska, nebo ne,“ řekl český prezident.

  Prahu a okolí zasáhly silné bouřky s kroupami

Rakouský list Kronen Zeitung už před časem napsal, že Vídeň zvažuje nákup letounů L-39NG z Aera Vodochody. Podle něj je ale pro kontrakt na nákup 18 cvičných strojů v hodnotě přes miliardu eur (přes 23 miliard korun) stále favoritem italská firma Leonardo se svými stroji M-346FA. Viceprezident Aera Filip Kulštrunk novinářům z Kronen Zeitung řekl, že nákup českých letadel by znamenal i příležitost pro mnoho rakouských firem, které by se na výrobě mohly podílet.

Prezident Pavel přijel dnes dopoledne na nádvoří paláce Hofburg s manželkou Evou, kromě rakouského prezidenta s manželkou Doris Schmidauerovou tam na něj čekala nastoupená jednotka čestné stráže a vojenská kapela, která zahrála hymny obou zemí. Ráno Pavel za krásného počasí stihl ještě procházku centrem Vídně kolem budovy Státní opery ke katedrále svatého Štěpána.

Pavel se s Van der Bellenem soukromě setkal v Praze už v březnu, krátce před svou inaugurací, když rakouský prezident přijel na rozlučkovou návštěvu v posledních dnech úřadování prezidenta Miloše Zemana. Pavel a Van der Bellen spolu mluvili také v polovině května na summitu zemí Rady Evropy na Islandu.

Pavel se s Van der Bellenem soukromě setkal v Praze už v březnu, krátce před svou inaugurací, když rakouský prezident přijel na rozlučkovou návštěvu v posledních dnech úřadování prezidenta Miloše Zemana. Pavel a Van der Bellen spolu mluvili také v polovině května na summitu zemí Rady Evropy na Islandu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com