Nová opatření kvůli covidu. Po dovolené půjdete povinně na test

seznamzpravy.cz

Na mimořádné čtvrteční schůzi chce vláda reagovat na šíření delta mutace koronaviru. Změny, které připravuje Ministerstvo zdravotnictví, zahrnují i přísnější uznávání bezinfekčnosti.

Před začátkem prázdnin znovu přibývá nakažených koronavirem, reprodukční číslo se poprvé od poloviny dubna vrátilo nad hodnotu jedna. Ve čtvrtek večer se kvůli tomu sejde mimořádně vláda.

Ministerstvo zdravotnictví předloží na jednání kabinetu několik opatření, která mají pomoci zabránit nekontrolovanému šíření nakažlivější delta mutace viru.

Seznam Zprávám se podařilo z dobře informovaných vládních zdrojů potvrdit, že se počítá například s povinným testováním zaměstnanců, kteří po delší době nastoupí do práce. Týkat se bude jak lidí, kteří se vrátí z dovolené, tak i těch, kteří nově nastoupí do práce.

Pokud budou lidé týden mimo pracoviště, budou muset po návratu absolvovat ne jeden test, ale i druhý, kontrolní, uvedl zdroj.

Vláda by měla ve čtvrtek také stanovit, že za očkovaného je člověk považován teprve 14 dnů po druhé očkovací dávce. Až následně bude mít výjimku z povinného testování a dalších omezení.

V současnosti platí, že za bezinfekčního je člověk považován už 21 dnů po první očkovací dávce. Někteří odborníci však toto pravidlo kritizovali, před onemocněním podle nich spolehlivě chrání až druhá dávka vakcíny.

Ochranu před delta mutací koronaviru má posílit také rychlejší očkování druhou dávkou vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Donedávna očkovací centra termín automaticky dávala 42 dní po první dávce, v tomto týdnu se lhůta mezi první a druhou dávkou zkrátila o osm dní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zároveň oznámil, že ji chce od července zkrátit až na 21 dnů. Lidé by tak dostávali druhou dávku už po třech týdnech od prvního očkování.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

  V Ústeckém kraji jsou kvůli ledovce některé úseky silnic nesjízdné

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com