Nejdražší nákup armády ČR, stíhačky F-35 zpečetilo memorandum

Pořízení 24 letounů páté generace F-35 za 150 miliard korun dnes v Praze stvrdili podpisem memoranda ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v ČR Bijan Sabet. První stroje z nejdražší české armádní zakázky by měly dorazit v roce 2031, všechny v Česku budou do roku 2035. Podle Černochové vstupuje armáda nákupem do nové éry, stroje zvýší její bojeschopnost. Opozice závazek kritizuje mimo jiné jako drahý v době rozpočtových škrtů. SPD by chtěla v případě nástupu do vlády od kontraktu odstoupit, ANO by ho naopak respektovalo.

Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu ČR zaplatí 106 miliard korun, postupně je uhradí v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde zejména na infrastrukturu, palivo, přípravu personálu a odvod DPH. První stroje budou hotové v roce 2029, jejich dodávky do ČR začnou v roce 2031 a skončí do roku 2035. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun.

Letoun F-35A Lightning II.

Černochová po podpisu memoranda uvedla, že pro armádu znamená vstup do nové éry. „Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO,“ uvedla. Stroje zvýší bojeschopnost armády, doplnila. Náčelník generálního štábu Karel Řehka pokládá nákup letounů za transformační projekt pro celou armádu. „Je to opravdu jediný letoun, který nám zabezpečí být relevantní na bojišti i v tom dalším horizontu po roce 2040,“ řekl ČTK a České televizi.

Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně. Opozice je k nákupu kritická, argumentuje přitom mimo jiné tím, že existují další alternativy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) však nákup F-35 preferovali experti a vyhovuje požadavkům armády. Předseda vlády míní, že podpis memoranda je důležitým krokem ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka.

  U pobřeží v italském Rimini záchranáři nalezli mrtvého Čecha

Opoziční ANO navrhovalo dva roky počkat na všechny relevantní informace. Šéf ANO Andrej Babiš dnes uvedl, že jde o nákup letounů, které Česko nepotřebuje, takže to nepokládá za dobrý nápad. „Potřebujeme spíš obranné systémy na základě zkušeností z války, která bohužel probíhá na Ukrajině,“ řekl. Šéf SPD Tomio Okamura kritizuje náklady na stíhačky a avizoval, že SPD chce v případě nástupu do vlády od dohody odstoupit. ANO by naopak kontrakt respektovalo. „I když ho kritizujeme, nemůžeme měnit smlouvy podle toho, kdo je u vlády,“ uvedl Babiš.

Součástí nákupu je 14 projektů průmyslové spolupráce, podle ministerstva byly smlouvy uzavřeny v minulém týdnu. Připraveno je 11 projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Celková hodnota projektů dosáhne 15,3 miliardy korun. České podniky se zapojí ve čtyřech oblastech spolupráce, do výroby komponent, výzkumu a vývoje, pilotního výcviku a údržby, servisu a oprav F-35.

Letouny F-35 nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, čeští piloti na nich zahájí výcvik ve Spojených státech. Prvních 12 letounů bude podle vyjádření prezidenta Petra Pavla během loňské návštěvy Itálie vyrobeno v italském závodu Cameri. Česko zároveň jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu 14 gripenů na přechodné období do roku 2035, jejich pronájem končí v roce 2027.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com