Za hackerství a za lži o teroristech hrozí muži čtyři roky vězení

Muž čelí obžalobě z šíření poplašné zprávy spočívající v tom, že v Česku zaútočí teroristé. Kriminalisté ho navíc viní ze 175 kybernetických útoků proti různým subjektům a z toho, že na sociálních sítích vyzýval k hackerským útokům na vládní instituce či politické strany. ČTK o tom informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Muži, který podle policie rovněž spolupracoval na zastrašování současného premiéra Andreje Babiše (ANO), hrozí až čtyřleté vězení.

Obžalovaný muž podle vyšetřovatelů tvrdil na facebooku, že na území České republiky jsou v červnu a červenci roku 2016 v plánu bombové útoky. Toto tvrzení umocnil vytvořením a zveřejněním videonahrávky, která uváděla, že v srpnu téhož roku zaútočí aktivní teroristické buňky v Praze u konkrétních stanic metra.

„Nepravdivě vinil státní aparát a mezinárodní organizaci Interpol, že tyto informace zatajují, i když žádný teroristický útok spáchán nebyl a uvedené informace státní orgány neměly prokazatelně k dispozici,“ uvedl Ibehej.

Muž podle policie na sociálních sítích také „spolupracoval na zastrašovacích metodách“ s člověkem, který se snažil přimět tehdejšího ministra financí Babiše, aby nečinil kroky k projednání zákonů o EET a aby zastavil projednání regulace internetových hazardních her. Hlavnímu iniciátorovi zastrašování už soud uložil roční podmínku.

Vedle šíření poplašné zprávy je muž obžalován také z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a z opatření a přechovávání přístupového zařízení k tomuto systému. „Při úkonech trestního řízení bylo zajištěno zhruba sto softwarových nástrojů, které byly přizpůsobeny k neoprávněné činnosti,“ uvedl k tomu mluvčí.

Obžaloba dále tvrdí, že muž nabízel své služby jako hacker a že si ho dvě ženy najaly k tomu, aby pronikl do konkrétní webové prezentace. Ženy už za to justice potrestala půlročními podmínkami.

Do hackerství zapojil muž podle Ibeheje i dva mladistvé. Jeden za to byl odsouzen k osmiměsíční podmínce, u druhého bylo stíhání podmínečně zastaveno se sedmiměsíční zkušební dobou.

  V pátek přibylo 1631 nakažených, je to o 530 méně než před týdnem

Policejní centrála ukončila vyšetřování celého případu letos v květnu, Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 pak podalo obžalobu koncem minulého měsíce. Muž je stíhaný na svobodě.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com