Moskva hlásí odražení tří útoků z Ukrajiny do Belgorodské oblasti

Ruští vojáci zabránili „ukrajinským silám“ proniknout do Belgorodské oblasti, odrazili tři útoky, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Oblastní gubernátor oznámil, že ukrajinské jednotky ostřelovaly příhraniční město Šebekino z raketometů Grad, informoval o devíti zraněných. Mluvčí Kremlu uvedl, že úřady neustále prezidenta Vladimira Putina o situaci v Belgorodské oblasti informují.

„K žádnému narušení hranice nedošlo,“ prohlásil dnes mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov s tím, že ruské síly protivníka zahnaly zpět. Vojáci společně s bezpečnostními složkami Ruské federace podle něho „zničili“ 30 ukrajinských bojovníků s bojovou technikou, kteří se pokoušeli proniknout do Šebekina. Konašenkov přitom používal termín „ukrajinské teroristické formace“.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné ihned nezávisle ověřit. Kyjev na poslední prohlášení ruského ministerstva obrany dosud nereagoval.

Belgorodská oblast podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou od začátku ruské invaze poměrně často hlásí útoky na svém území, mimo jiné z dronů. V Belgorodské oblasti se podle tamního gubernátora situace v poslední době zhoršila.

Minulé pondělí se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujících na straně Ukrajiny. Později se stáhli.

Dnes Ruský dobrovolnický sbor podle serveru Meduza uvedl, že bojuje na okraji Šebekina – v obcích Novaja Tavolžanka a Titovka. Legie Svoboda Rusku zveřejnila záběry údajného ničení ruské techniky u první z těchto vsí. Kde a kdy byla videa pořízena, však nelze spolehlivě určit, poznamenal nezávislý zpravodajský web.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v posledních dnech takřka pravidelně informuje o ostřelování příhraničního regionu ze strany Ukrajiny. Dnes sdělil, že při opakovaném ostřelování města Šebekino utrpělo zranění devět lidí a několik domů včetně ubytovny a administrativní budovy bylo poškozeno.

  COVID-19 je až desetkrát smrtelnější než prasečí chřipka, tvrdí WHO. Macron prodloužil karanténu

„Šebekino je pod neustálou palbou, ve 12:00 v noci, ve 3:40 a v 5:15 střílely ozbrojené síly Ukrajiny na střed a okraj města,“ uvedl Gladkov. Jak dodal, škody na obytných domech i administrativních budovách stejně jako už v minulosti způsobily střely z raketometu Grad. Odpoledne na telegramu napsal, že ostřelováno je hned několik obcí v Šebekinském a Grajvoronském okrese.

„Jakmile se to uklidní, budeme pokračovat v evakuaci lidí,“ uvedl gubernátor s poznámkou, že stovky žen, dětí a seniorů už odjely do bezpečí. Jak Gladkov také sdělil, na internetu se šíří falešné zprávy o sběrných místech pro urgentní evakuaci z oblasti. „V tuto chvíli je nemožné a nebezpečné shromažďovat množství lidí na jednom konkrétním místě,“ napsal gubernátor ruského regionu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že prioritou úřadů je pomoc tamním obyvatelům a podpora těch, kteří potřebují dočasně přesídlit. Útoky na Belgorodskou oblast podle něj nemohou ovlivnit „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi do sousední země. Ta trvá už 15 měsíců a vyžádala si podle odhadů desetitisíce lidských životů a miliony Ukrajinců vyhnala z domovů.

Rusko mezitím podniklo na Ukrajinu další vlnu vzdušných útoků, při které zřejmě trosky sestřelených ruských raket podle ukrajinských úřadů zabily v Kyjevě devítiletou dívku, její matku a další ženu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com