Mladí „potomci velké říše“. Co je Rusko?

Zatímco hordy Rusů dál šlapou po ukrajinské zemi a ničí Ukrajince, ve světě se odehrávají velmi nejednoznačné události.

Tak 25. srpna promluvil papež František na X. celoruském setkání katolické mládeže v Petrohradě. Pozoruhodná však byla slova, která pontifik pronesl.

Hlava katolické církve vyzvala ruskou katolickou mládež, aby „nezapomínala na dědictví… té říše, velké, vzdělané“, přičemž jmenovala jména Petra Velikého a Kateřiny Veliké.

Na papežova slova o mladých Rusech jako „potomcích velké říše“ již reagoval oficiální Kyjev.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí poznamenalo, že „právě takovou imperialistickou propagandou, ‚duchovními kříži‘ a ‚potřebou‘ zachránit ‚velkou matičku Rus‘ Kreml ospravedlňuje zabíjení tisíců Ukrajinců a Ukrajinek a ničení stovek ukrajinských měst a vesnic“.

„Je velkým zklamáním, že ruské velmocenské myšlenky, které jsou ve skutečnosti vědomě či nevědomě příčinou chronické agresivity Ruska, zaznívají z úst papeže, jehož posláním je v našem pojetí právě otevřít oči ruské mládeži před destruktivním kurzem současného ruského vedení,“ uvádí se v komentáři, který rozeslal mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Je pozoruhodné, že to není poprvé, co papež František pronesl projevy, které velmi souzní s narativy Kremlu.

Zejména v březnu 2023 v rozhovoru pro švýcarskou televizi RSI hlava katolické církve skutečně zopakovala teze Moskvy, že konflikty po celém světě nyní představují „světovou válku“.

„Jsou do ní zapojeny všechny velké státy. Bojištěm je Ukrajina. Všichni jsou tam ve válce,“ řekl.

Ještě dříve, v listopadu 2022, pontifik řekl, že nejbrutálnější v ruské armádě jsou „ti, kteří … nejsou Rusové, jako jsou Čečenci, Burjati a tak dále“.

Papež opakovaně vyzval Evropu, aby pro Ukrajinu našla „cesty míru“, a poznamenal, že „deokupace Ukrajiny je politickou otázkou“.

Obrátil se však také na Rusko a řekl, že „válka všechno zničí“, a vyzval Moskvu, aby obnovila dohodu o obilí.

  Do padesáti let bude čelit nesnesitelnému horku nejméně miliarda lidí, varuje studie

Nebezpečí papežových výroků spočívá v tom, že by mohly být vnímány jako podpora ruského imperialismu.

Koneckonců to byl právě ruský imperialismus, který způsobil krvavou válku proti Ukrajině a vedl k obrovským ztrátám na životech.

A byli to Petr Veliký a Kateřina Veliká, kteří měli přímý osobní podíl na zničení ukrajinství a inspirovali Putina spolu s dalším dědictvím ruského impéria, které Ukrajincům upíralo právo na národní sebeurčení.

A je jedno, jak imperialismus nazvat a v jakém oděvu ho odsoudit – jakákoli jeho forma v moderním světě s sebou nese hrozbu invazivní války a především odporuje křesťanské etice míru a spravedlnosti.

Mimochodem, ukrajinští řeckokatolíci a římští katolíci se od výroků papeže Františka distancovali. Spolu se všemi ukrajinskými občany (různého náboženského přesvědčení) důrazně odsuzují ideologii „ruského světa“ a vyzývají Vatikán, aby se solidarizoval nikoli s impériem, ale s jeho oběťmi.

Papežovo přání je pochopitelné – snaží se zachránit svět dobrem. Ale Moskva využívá papežovy čisté myšlenky pro své vlastní cíle, nemilosrdně terorizuje Ukrajinu, ničí její města a vesnice; celý civilizovaný svět s hrozbami.

Takzvaný „ruský svět“ ukázal svou tvář – celý svět viděl bestiální škleb takového „světa“, ve skutečnosti přinášejícího zkázu a meč chaosu všude, kde se objeví.

A je velmi důležité si to včas uvědomit. I když Rusové toho na Ukrajině už udělali tolik, že o včasnosti se dá pro Ukrajince mluvit jen stěží.

Ale může to být poučení pro zbytek Evropy, kam se „ruský svět“ velmi ochotně řítí. Evropané mají stále možnost bránit sebe – své domovy – aniž by se chopili zbraní a aniž by viděli v ulicích svých měst moskevské tanky.

K tomu je však třeba jasně pochopit, kdo stojí před vámi, a uvědomit si, že proti terorismu nelze bojovat přesvědčováním.

  Česko je připraveno zařadit Rusko na seznam teroristických zemí

Je velmi důležité se realisticky podívat na to, co se kolem vás děje, a hlavně pochopit, co se děje. Dělejte rozumné závěry a pamatujte, že správné a rozhodné kroky, které dnes učiníte, rozhodnou o tom, jaký bude váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com