Demokracie se rozpadá: Chaos a nátlak v ruské volební frašce

Svět sleduje, jak se takzvané prezidentské volby v Rusku odehrávají uprostřed chaosu a nátlaku. Z celé země přicházejí zprávy o hromadných násilnostech a vandalismu ve volebních místnostech, které vrhají temný stín na jakýkoli náznak spravedlivého volebního procesu.

Videa, která kolují na místních kanálech Telegramu, zachycují chmurnou realitu těchto voleb. V Moskvě starší občan bezostyšně zapálí volební místnost a natáčí plameny, které pohlcují obrazovku, jako by dokumentovaly zvrácený akt vzdoru. V Petrohradě mezitím zápalná láhev rozbíjí klid školní verandy, kde se nacházejí dvě volební místnosti, a míří na volební plakát jako symbolické gesto nesouhlasu.

Nepokoje se šíří jako požár a zasahují i do odlehlých koutů Chanty-Mansijského autonomního okruhu, kde jeden z obyvatel hodí zápalnou láhev ve snaze narušit průběh voleb. V Belgorodu, nedaleko ukrajinských hranic, se voliči po ozvěně silného výbuchu ukryjí, což je mrazivá připomínka nestability, která zachvátila celý národ.

Možná ještě zákeřnější než zjevné násilné činy je však rozsáhlá sabotáž samotného volebního procesu. Objevují se zprávy o volebních lístcích, které byly zkaženy zářivě zelenou barvou a inkoustem, což je činí nečitelnými a zkresluje jakoukoli naději na legitimní výsledek. Od Moskvy po Rostov, od Voroněže po Krym je ohrožena integrita hlasování, protože volební urny jsou kontaminovány toxickými látkami.

Tváří v tvář tomuto náporu chaosu nezbývá představitelům volebních komisí nic jiného než požádat o zvýšení bezpečnosti ze strany orgánů činných v trestním řízení. Lamentují nad nenapravitelnými škodami způsobenými volebnímu procesu a tvrdí, že v moři zkažených hlasovacích lístků není možné zjistit skutečný výsledek.

Ruské orgány však místo toho, aby se zabývaly hlavními příčinami tohoto zmatku, reagují vlastní tvrdou taktikou. Všechny osoby podezřelé z účasti na protestech bezpečnostní složky rychle zadržují a hrozí jim drakonické tresty na základě nejasných obvinění z maření volebního procesu. Mrazivým projevem státní moci je vynucování přiznání zadržených, kteří své činy spojují s údajným zahraničním vměšováním organizovaným ukrajinskými agenty.

  Vlevo dole: Strategie vlády proti omikronu? Doufat, že nebude tak zle

Rozhodnutí ruského ministerstva obrany umožnit vojákům umístěným v konfliktních zónách volit v nepřítomnosti mezitím vyvolává další pochybnosti o integritě volebního procesu. Tím, že se obcházejí tradiční volební místnosti, poskytuje tato mezera široké možnosti pro manipulaci a falšování výsledků, což podkopává jakýkoli dojem demokratické legitimity.

Zatímco Evropa nevěřícně přihlíží, fasáda svobodných a spravedlivých voleb v Rusku se nám rozpadá před očima. Scény násilí a sabotáží vykreslují drsný obraz národa zmítaného nepokoji, kde se nesouhlas setkává s represemi a demokracie je jen vzdáleným snem. Je to výzva k probuzení pro mezinárodní společenství, aby odsoudilo takové zjevné pohrdání demokratickými principy a solidarizovalo se s těmi, kteří usilují o skutečné politické reformy v Rusku. Cokoli jiného by bylo zradou našeho společného závazku k demokracii a lidským právům.

Autor: Dana Markova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com