USA – Německo. Merkelová na návštěvě v Bidena. Výsledky návštěvy.

Návrat k transatlantické harmonii je přesně účelem návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové ve Spojených státech.
Očekávání od setkání vůdců dvou nejmocnějších mocností v Evropě a ve světě byla docela vážná, z nichž hlavní bylo obnovení důvěry mezi oběma zeměmi, které bylo otřeseno za Trumpova prezidentství.

Návštěvě německého vůdce předcházely zdvořilosti z americké strany. Anthony Blinken tedy během své první cesty do Berlína jako ministr zahraničí USA uznal enormní význam Německa pro jeho zemi: „Spojené státy nemají lepšího partnera a lepšího přítele než Německo,“ řekl.

Americký prezident Joe Biden sám zdůrazňuje důležitost rozvoje partnerství mezi zeměmi: „Vazby mezi našimi dvěma zeměmi jsou silnější než kdy jindy a těším se, až přivítám Angelu Merkelovou v Bílém domě, abychom mohli pokračovat v naší práci.“
Německý vůdce rovněž podpořil nastolený tón s tím, že hned první kroky Bidena jako šéfa Bílého domu svědčí o tom, že evropské vazby se Spojenými státy budou lepší. „Naše spolupráce je opět založena na silnějším základu společných přesvědčení,“ uvedl předseda vlády SRN.

A americký prezident nazývá samotnou Angelu Merkelovou „velkou kancléřkou“: „Merkelová je předsedou vlády, která mě nejvíce obdivuje v Evropě.“

Jedním z hlavních témat setkání Merkelové a Bidena byla otázka boje s koronaviry. Strany rovněž diskutovaly o otázkách změny klimatu, hospodářského rozvoje a mezinárodní bezpečnosti „na základě společných demokratických hodnot“.

Důležitým tématem jednání byl samozřejmě Nord Stream 2, který je kamenem úrazu ve vztazích mezi USA a Německem. Biden vyjádřil vedoucímu německé vlády své obavy ohledně ropovodu, zejména jeho použití ze strany Kremlu jako tlaku na Ukrajinu, a poznamenal: „S kancléřkou Merkelovou jsme naprosto sjednoceni v naší víře, že Rusku by nemělo být dovoleno používat energie jako zbraň k nátlaku nebo ohrožení sousedů. “

  Nord Stream 2. Kompromis mezi Washingtonem a Berlínem s přihlédnutím k zájmům Kyjeva a Varšavy.

Merkelová zase řekla: „Naší představou bylo a zůstává, že Ukrajina zůstává tranzitní zemí; že Ukrajina, stejně jako kterákoli jiná země na světě, má právo na územní suverenitu, proto jsme zapojeni a nadále se účastníme minského procesu. Budeme jednat aktivně, pokud Rusko nebude respektovat práva Ukrajiny jako tranzitní země.

Během setkání mezi prezidentem USA a německým kancléřem byly podepsány dokumenty definující nové formáty spolupráce mezi oběma zeměmi.

Joe Biden a Angela Merkelová podepsali Washingtonskou deklaraci.

Dokument hovoří o „ekonomickém dialogu“ a vytvoření „německo-amerického fóra budoucnosti“ a rovněž konstatuje, že USA a Německo považují NATO za hlavní prvek zajišťování evropské bezpečnosti a zdůrazňují jejich dodržování zásady společné obrany.
„Toto je dokument, který znovu potvrzuje náš závazek vůči silným demokratickým principům, které jsou základem obou našich zemí, a jak je budeme uplatňovat, abychom splnili nejvýznamnější výzvy dneška i zítřka,“ řekl Biden na tiskové konferenci v Bílém domě.
Zdůraznil, že „Spojené státy a Německo budou i nadále„ jednat jako jednotná fronta na ochranu spojenců na východním křídle NATO proti ruské agresi “.

Během setkání byl také podepsán dokument o partnerství v oblasti energetiky a ochrany klimatu. Široce zdůrazňuje závazek bojovat proti změně klimatu a hovoří o budoucí spolupráci na podporu energetické bezpečnosti a rozvoje nových energetických technologií.
Je třeba poznamenat, že návštěva paní Merkelové ve Spojených státech nebyla jen pracovní. Vzhledem k tomu, že do konce funkčního období německé kancléřky Angely Merkelové zbývá jen několik měsíců, lze tuto cestu považovat za rozloučenou jako vedoucí německé vlády, vůdce nejmocnější země v Evropské unii.

Jaký bude vztah mezi USA a Německem a USA a EU obecně, po změně vedení SRN je otázka, která zajímá Ameriku i Evropu a vlastně celý svět obecně.

Samotná německá kancléřka vyjádřila naději na rozvoj vztahů: „Byla to přátelská výměna názorů, jsme vázáni úzkým partnerstvím. Byl bych rád, kdyby to zůstalo i poté, co opustím funkci spolkové kancléřky. “Nový formát spolupráce je podle ní dobrým základem.
A prezident Biden zdůraznil klíčovou roli Merkelové při rozvoji transatlantických vztahů.

  Diplomatická bouře: Návštěva slovenského premiéra v Česku vyvolala kontroverzi

„Žena s principy a velkým srdcem“ – přesně to řekl 43. americký prezident George W. Bush o Angele Merkelové.

S koncem kadence Merkelové odchází celá éra a je velmi důležité, aby závazky, které položila současná vůdkyně Německa ve jménu transatlantického sblížení a posílení bezpečnosti ve světě, pokračovaly jejími nástupci.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com