Letní olympijské hry „Tokio – 2020“. V předvečer svátku.

Před týdnem se v Evropě konalo finále kontinentálního fotbalového turnaje a v příštích sedmi dnech, v pátek 23. července, začíná v japonském Tokiu nejambicióznější sportovní turnaj, nyní planetárního rozsahu, letní olympijské hry. .

Oficiálně jsou hry označeny indexem „2020“, protože se měly konat loni, ale ze zřejmých důvodů byly odloženy. IOC (Mezinárodní olympijský výbor) a japonští organizátoři turnaje se rozhodli nezměnit digitální hodnotu a schválili „2020“.

Oficiálně budou hry zahájeny 23. července oslavou na Tokijském národním olympijském stadionu ve 20:00 místního času (13:00 SEČ).

Toto je čtvrtá olympiáda pořádaná Japonskem: v roce 1964 se letní olympijské hry konaly v Tokiu a dvě zimní olympijské hry v Sapporu (1972) a Naganu (1998).

Ačkoli oficiální zahájení proběhne 23. července, některé soutěže začnou 21. (softball, mužský a ženský fotbal). Celkově se na Tokijských hrách odehraje 339 sad medailí ve 33 sportovních a 50 disciplínách.

Hlavní část her se bude konat přímo v hlavním městě Japonska, ale soutěže v jednotlivých sportech se budou konat také v jiných částech země.

Soutěže v surfování se tedy budou konat 40 minut od Tokia na východním pobřeží Japonska, mužské a ženské maratony, stejně jako závody v chůzi v Sapporu, které se nachází 800 km severně od hlavního města, budou se konat soutěže v baseballu a softballu. Fukushima a Yokohama a silniční cyklistický závod se bude konat v podhůří Fuji.

Kromě hlavního města budou zápasy fotbalového turnaje pořádat dalších pět měst v zemi.

Je třeba poznamenat, že se jedná o první olympijské hry, které byly odloženy kvůli mimořádným okolnostem, a poprvé o olympijské hry, které se budou konat v nepárovém roce.

Očekává se, že na olympijské hry v Tokiu přijde 15,4 tisíce sportovců, z toho 4,4 tisíce paralympioniků (letní paralympijské hry se budou konat od 24. srpna do 5. září).

  Boleslav pod Králem poprvé vyhrála, Třinec přehrál Hradec

Funkce současných her bude nepřítomnost diváků. I ke slavnostnímu zahájení budou přijati pouze zástupci MOV, diplomaté a sponzoři her, a to pouze v omezeném počtu.

Původně se plánovalo, že sportovní fanoušci budou moci sledovat soutěž z tribun (v množství odpovídajícím karanténním omezením), a organizátoři dokonce oznámili svůj záměr vydat zhruba 8 milionů vstupenek (i když poptávka byla 10krát vyšší) , ale vzhledem k současné situaci to odmítli.

Omezení se budou vztahovat i na sportovce. Mohou zůstat v olympijských vesnicích (které byly otevřeny 10 dní před začátkem her) pouze během soutěže, nezapomeňte nosit masky a také během svého pobytu v Japonsku pravidelně podstupovat testy na koronaviry a teplotní screening.

Účastníkům olympijských her je rovněž zakázáno používat veřejnou dopravu a navštěvovat veřejná místa, kromě těch, která jsou oficiálně schválena programem olympijských her.

Nejpopulárnější na olympijských hrách tradičně slibuje „královna sportu“ – atletika, kde v letošních 47 disciplínách bude o medaile bojovat více než 2 tisíce sportovců ze 200 zemí světa.

Mezi nejzajímavější a nejoblíbenější na letních olympijských hrách patří plavání a gymnastika.

Zajímavá je skutečnost, že medaile současné olympiády jsou vyrobeny z kovů ze starých gadgetů. Za tímto účelem organizátoři tokijských her, již v roce 2017, uspořádali po celém Japonsku asi 4 tisíce sběrných míst pro zastaralou a zbytečnou elektroniku, díky čemuž shromáždili téměř 80 tun použitého vybavení.

Aktuální olympiáda slibuje rekordní teplotu. Červenec – srpen jsou v Tokiu tradičně nejteplejšími měsíci roku. Z tohoto důvodu se v říjnu konaly olympijské hry vzdáleného roku 1964, hlavního města Japonska.

V letošním roce prognostici slibují zejména rekordní čísla, v souvislosti s nimiž byly některé typy soutěží odloženy na ranní hodiny a do regionů – severně od hlavního města.

Pokud všichni účastníci letních olympijských her v Tokiu budou reprezentovat své země v národních týmech, pak ruský tým jako takový nebude v soutěži v Tokiu.

  České hokejistky prohrály v semifinále MS s favorizovanými Američankami 1:9

Dorazí jednotliví sportovci: žádná vlajka, žádná hymna, žádné atributy identifikující jejich příslušnost k jakémukoli koutu planety.

To je platba ruských sportovců za politiku sledovanou vůdci sportu v Ruské federaci – doping jako základ všeho. V zásadě nečestné a někdy vyloženě antihumánní přístupy používají Kreml nejen ve sportu. Celá politika Moskvy je postavena na lžích, překrucujeme fakta a násilí.

Dalším potvrzením je příklad dopingu ruského národního týmu. Skandál, který propukl před několika lety a osvětlil skutečně obludnou situaci, která se v oblasti dopingového programu Ruské federace (a podle svědectví některých odborníků a sportovců – odehrává dodnes) stává prostě šokující.

Navíc, pokud někteří sportovci věděli, co užívají, pak jim někteří v zákulisí injekčně podali drogy. Nelze to odmítnout. Nějaký dopingový teror. Ale to je pro Kreml tak typické.

Obzvláště cynická prohlášení vládnoucí elity Ruské federace vypadají ve vztahu k olympijským hrám, které prohlašují „sport je mimo politiku“.

Mimochodem, zajímavá inovace: během olympijských her v Tokiu se MOV rozhodl poněkud zmírnit ustanovení 50 olympijské charty a nyní mají sportovci právo během her vyjádřit svůj politický postoj. Je pravda, že s určitými výhradami (to lze provést ne všude a ne vždy), ale přesto.

Před začátkem největších soutěží čtyřletého období zbývá týden. Sportovní fanoušci při čekání počítají dny, hodiny, minuty. A navzdory skutečnosti, že na japonských stadionech nebudou diváci, divákům se to na televizních obrazovkách plně vyplatí.

A ať všichni podporují svou zemi a přejou hodně štěstí sportovcům zastupujícím oblast jejich bydliště, olympijské hry jsou stále turnajem, který spojuje jednotlivé zástupce světa do jedné rodiny zvané planeta Země.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com