Hokejisté podlehli Švédsku 0:2 a prohráli i druhý zápas na EHT v Brně

Čeští hokejisté prohráli ve druhém utkání na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Brně se Švédskem 0:2 a zůstali bez bodu. V čase 41:32 vstřelil vítěznou branku útočník Linus Johansson a 79 sekund před koncem pečetil výsledek při power play do prázdné branky obránce Patrik Nemeth. Svěřenci trenéra Radima Rulíka na gólmana Filipa Gustavssona recept nenašli a poprvé v sezoně neskórovali. V závěrečné přípravě na mistrovství světa v Praze tak Češi po sérii šesti výher podruhé za sebou neuspěli.

Poslední duel na brněnském turnaji a zároveň generálka pro šampionát čeká Rulíkův výběr v neděli od 16:00 proti Švýcarsku, s nímž se utkají o 3. místo. Do MS vstoupí Češi v pátek v O2 areně proti Finsku od 20:20.

Jako první ohrozil ve druhé minutě Mrázka Olofsson, na druhé straně prověřil při přečíslení dvou na jednoho Gustavssona Chlapík. Vzápětí měli Švédové dvě velké šance. Lundeström se dostal do úniku, ale bekhendovým blafákem mezi betony na českého gólmana nevyzrál. Potom Olofsson nabídl puk před odkrytou branku Vejdemovi, ale tomu stihl zkomplikovat zakončení Zábranský. Na druhé straně po Tomáškově akci pálil Jakub Vrána, který o chvíli později zahrozil i individuální akcí.

„Byl to lepší výkon než s Finskem, což jsme samozřejmě chtěli, abychom se posunuli. Na začátku zápasu – prvních deset minut – nás opravdu podržel Mrázek, který chytil šance Švédů. Tam nám nešly nohy, nevím, jestli to bylo způsobené ceremoniálem před utkáním. Pro oba týmy je stejný, ale začátek jsme nezachytili my, Švédové byli lepší, pak se to ale vyrovnalo a už jsme jim toho tolik nedovolili,“ řekl Rulík.

V další dobré pozici minul Pavel Kousal. Potom se dostal za švédskou obranu Červenka, ale Gustavsson jeho bekhendový pokus kryl. Mrázka nepřekvapil zpoza branky u levé tyče Nygard. Domácí tým nevyužil přesilovou hru při Vejdemově vyloučení, při němž nepřekonal švédského gólmana z pravého kruhu Červenka.

  Tenistky se po propršené sobotě pokusí dohrát turnaj v Praze

Ve 24. minutě se natlačil z levé strany před Gustavssona Matěj Stránský, ale ztroskotal na levém betonu gólmana Minnesoty. O chvíli později švédský gólman lapačkou vytěsnil tvrdou ránu kapitána Gudase od modré čáry. Zasáhl i proti bekhendovému pokusu Michaela Špačka. Švédové se do nebezpečných situací přes českou defenzivu nedostávali. Pak zkoušel štěstí z úhlu aktivní Vrána a cestu do branky si nenašla ani Košťálkova tečovaná střela. S koncem druhé části zasáhl Mrázek proti Fribergově pokusu.

Po 94 sekundách třetí třetiny se radovali z vedení po přečíslení Švédové. Po Fribergově přihrávce si počkal na správný okamžik pro zakončení z levého kruhu Linus Johansson a trefil protější horní roh branky.

„Myslím, že jsem trošku couval do brány. Je to něco, na čem jsem pracoval dlouho v Chicagu. Čekal jsem nahrávku, pak jeden z beků skočil a už jsem neměl čas zastavit a posunout se přímo do střely, takže jsem mu to trošku otevřel. Trefil to dobře, ale myslím, že kdybych byl trochu agresivnější a zůstal nahoře, mohlo mě to i trefit,“ mrzelo Mrázka.

Odpovědět mohl po Tomáškově nabídce Ticháček. Mrázek si poradil s Frödénem, vyrovnat se nepodařilo bekhendovým pokusem Kondelíkovi.

V čase 55:27 při Johanssonově vyloučení sáhli Češi k power play, ale tlak v šesti proti pěti nezužitkovali. Pojistku deváté výhry už od čtvrtka jistého vítěze Euro Hockey Tour z jedenácti zápasů v sezoně zařídil střelou z vlastního obranného pásma do prázdné branky Nemeth.

„Jsou to vyrovnané zápasy, oba týmy se snaží hrát dobře do defenzivy. Švédi měli něco ze začátku, pak si myslím, že jsme je taky do moc šancí nepouštěli, až na tu situaci dva na jednoho a z toho dali gól. Asi to bohužel bylo o prvním gólu. Výsledek je, jaký je. Škoda, že jsme nevyužili nějaké šance. Nebyl to ale špatně odehraný zápas,“ uvedl Červenka.

  Sprinty ve Val di Fiemme ovládli Švédové, Novák byl dvaadvacátý

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): „Byl to lepší výkon než s Finskem, což jsme samozřejmě chtěli, abychom se posunuli. Na začátku zápasu – prvních deset minut – nás opravdu podržel Mrázek, který chytil šance Švédů. Tam nám nešly nohy, nevím, jestli to bylo způsobené ceremoniálem před utkáním. Pro oba týmy je stejný, ale začátek jsme nezachytili my, Švédové byli lepší; měli lepší start na kotouč, lepší pohyb, z toho si vytvořili šance. Zhruba od desáté minuty bych řekl, že se to srovnalo. Pak už jsme jim toho moc nepovolili. Kluci dnes opravdu bojovali, nechali tam hodně sil, odvedli bojovný výkon, snažili se, šli za tím, aby zápas dneska dopadl dobře pro nás. Věděli jsme, že se Švédové budou snažit o brejky a jeden se jim podařil, to jde na náš vrub, ale výkon byl opravdu bojovný.“

Roman Červenka (útočník ČR): „Byl to pro nás určitě dobrý test. Samozřejmě výsledek je, jaký je. Škoda, že jsme nevyužili nějaké šance. Nebyl to ale špatně odehraný zápas. Stál hodně sil, ale škoda výsledku. Jsou to vyrovnané zápasy, oba týmy se snaží hrát dobře do defenzivy. Švédi měli něco ze začátku, pak si myslím, že jsme je taky do moc šancí nepouštěli, tedy až na tu situaci dva na jednoho, kdy z toho dali gól. Asi to bohužel bylo o tom prvním gólu.“

Petr Mrázek (brankář ČR): „Jeden inkasovaný gól je sice pěkný, ale myslím, že zápas jsme mohli vyhrát. A to je to, co se počítá. Říkal jsem to už několikrát: bych bych radši, kdybychom dostali čtyři góly a vyhráli 5:4. Byli bychom spokojenější. Každopádně pro mě osobně to byl zápas po dvou týdnech, tak jsem se těšil. Začátek byl těžký, hned měl soupeř pár dobrých šancí, tak jsem se dostal do hry.“

  Veselý se po zranění vrací na kurty, bude hrát turnaj v Ostravě

David Tomášek (útočník ČR): „Byl to pro nás dobrý test, výborný a náročný. Švédové nám toho vzadu moc neotevřeli, nejvíc asi ve druhé třetině, tam jsme si zasloužili dát gól. Zmáčkli jsme je pak na konci při šest na čtyři, ale nedaří se nám defenzivu soupeře prostřelit. Buď nám ránu zblokují, nebo se nedostaneme k odrazům. Mají velké beky a hodně kvalitní tým, který chce jít na zlato. Podmínky byly těžké, nevybízely ke krásnému hokeji, takže jsme se museli přizpůsobit. Ale asi to chtělo si taky víc věřit a zkusit soupeře nějak překvapit. Bojovali jsme, snad se to bude jen zlepšovat.“

Česko – Švédsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávka: 42. L. Johansson (Friberg), 59. Nemeth. Rozhodčí: Heikinen (Fin.), Tscherrig (Švýc.) – Nikulainen (Fin.), Schlegel (Švýc.). Vyloučení: 0:2. Bez využití. Diváci: 7207.

Sestavy:

Česko: Mrázek – Gudas, Hájek, Zábranský, Kempný, Košťálek, Ščotka, Kundrátek, Ticháček – O. Kaše, M. Špaček, Červenka – Chlapík, Tomášek, J. Vrána – P. Kousal, M. Kovařčík, Lenc – M. Stránský, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Švédsko: F. Gustavsson – Heed, M. Pettersson, L. Bengtsson, Nemeth, Sellgren, Fantenberg, F. Berglund – Holtz, J. Eriksson Ek, Burakovsky – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, Vejdemo, V. Olofsson – Friberg, L. Johansson, Nygard. Trenér: Hallam.

Tabulka Českých her:

1. Finsko 2 2 0 0 0 7:2 6
2. Švédsko 2 2 0 0 0 4:1 6
3. Švýcarsko 2 0 0 0 2 2:5 0
4. Česko 2 0 0 0 2 1:6 0

Tabulka EHT:

1. Švédsko 11 9 0 0 2 36:23 27
2. Finsko 11 6 1 0 4 33:26 20
3. Česko 11 5 1 0 5 30:30 17
4. Švýcarsko 11 0 0 2 9 19:39 2

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com