Tradiční pietní akt u rozhlasu připomene oběti květnového povstání 1945

Účastníci tradičního pietního aktu u budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech si dnes připomenou události Pražského povstání z května roku 1945 a uctí památku těch, kteří v bojích s nacistickou převahou před 79 lety zahynuli. Na akci vystoupí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), slovenská velvyslankyně Ingrid Brocková, pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Zúčastní se ho také vojáci či pamětníci historických událostí.

Povstání začalo 5. května 1945. Povstalcům se podařilo přimět Němce ke kapitulaci, zabránit mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovat i rychlejší zásah Rudé armády. Komunistický režim po únoru 1948 velitele povstání generála Karla Kutlvašra odsoudil k doživotnímu vězení, perzekvováni byli i další představitelé povstalců. Pražskému povstání předcházela řada vzpour po celém území protektorátu.

Výročí Květnového povstání českého lidu je v českém kalendáři významným dnem. Ve středu 8. května si Česká republika společně s většinou evropských států připomene jako státní svátek den, kdy nacistické Německo 8. května 1945 podepsalo kapitulaci.

Sovětská armáda osvobodila na konci druhé světové války většinu území tehdejšího Československa. Americká vojska se musela na základě dohod velmocí zastavit na demarkační linii v západních Čechách a dál nemohla. Do Prahy dorazili vojáci 1. ukrajinského frontu maršála Ivana Koněva brzy ráno 9. května 1945. Rudoarmějci sice přijeli do téměř svobodného města, odkud se většina německých vojáků po podepsání kapitulace do rukou České národní rady (ČNR) už stáhla, přesto ale museli na některých místech svést těžké boje s posledními fanatickými nacisty.

ČTK

  Hvězdy ve Varech porušily covidová pravidla. Pod „dohledem“ ministra Vojtěcha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com