Index rizika epidemie covidu klesl na čtvrtý stupeň

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, dnes klesl z nejvyššího pátého stupně na úroveň čtvrtého. Snížil se ze středečních 81 bodů na 75 bodů ze sta, což je horní hranice čtvrtého stupně. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Hlavním důvodem poklesu indexu je snížení takzvaného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného.

Reprodukční číslo se snížilo na 0,82. Pokles čísla pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci, protože ukazuje, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro případné zmírnění opatření musí v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Autor: ČTK

  Na technoparty na Benešovsku zůstává 400 lidí, hudba už utichla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com