Amulet a vyprodaná prostěradla pro alergiky. Český boj s koronavirem

Prostěradla jsou málo prodyšná a k jejich výrobě se používá lepidlo, pro roušky se proto nehodí. Zájem o ně ale mají i lidé v zahraničí. Na internetu mezitím obchodují překupníci s běžnými rouškami a respirátory.

Strach z nového typu koronaviru, který je od neděle potvrzen i v České republice, vedl k vyprodání zásob lůžkovin pro alergiky. Lidé také čile obchodují s respirátory.

Kvůli nedostatku respirátorů lidé vykoupili veškeré zásoby prostěradel pro alergiky. Chtějí z nich šít roušky. Na výrobu respiračních roušek se přitom lůžkoviny nehodí, upozorňují prodejci.

„V neděli v 16 hodin tuzemská média oznámila zprávu o prvních Češích nakažených koronavirem Covid-19. Od nedělní 16. hodiny do 19. hodiny lidé vykoupili v internetových obchodech veškeré protiroztočové lůžkoviny včetně skladových zásob, které byly určeny na celý březen. Dodávky těchto produktů pro alergiky budou obnoveny nejdříve za dva týdny,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv tajemník Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Pavel Malúš.

Nanotechnologie umožňují vyrábět prostěradla, která brání průniku roztočů a alergenů. Při použití správných látek potom dokážou ochránit i před viry.

„Mikroorganismy včetně virů a bakterií, které se zachytí v nanovlákenném filtru, díky použitým nanočásticím stříbra v krátkém čase zahynou,“ popsal Jan Buk, ředitel nanotechnologické společnosti Pardam z Roudnice nad Labem.

Prostěradla se ale pro výrobu roušek nehodí, vysvětluje předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a zakladatel firmy nanoSPACE Jiří Kůs.

„V minulém týdnu se nás někteří lidé ptali, jestli je možné z prostěradla nebo jiné lůžkoviny s nanovlákennou membránou ušít roušky. Odpovídali jsme jim, že protiroztočové lůžkoviny sice obsahují nanovlákennou membránu, která je teoreticky schopna zachytit kapénky s viry a bakteriemi, ale tyto produkty pro to nejsou určeny a testovány,“ uvedl Kůs.

„Nanovlákenné respirátory proto mají mnohem lepší prodyšnost než lůžkoviny. Protiroztočové nanotextilie tedy nejsou pro výrobu roušek vhodné,“ dodal Kůs.

Respirační roušky s nanotechnologiemi jsou v tuto chvíli v Česku vyprodané. Firma nanoSPACE na svém facebookovém profilu uvedla, že nanovlákenné roušky měly dorazit v polovině února, ale dodávka byla zadržena v Číně. Zboží by podle firmy mohlo dorazit v polovině března. Společnost Pardam minulý týden informovala, že nanovlákenné respirátory dodá na začátku března. V internetových obchodech jsou zatím nedostupné.

Respirátory z Polska

Na internetových aukcích a bazarech mezitím lidé dál čile obchodují s běžnými rouškami a respirátory, které kvůli enormnímu zájmu prakticky zmizely z běžného prodeje. Nabídky se liší, v některých případech se lidé pokoušejí prodat respirátor typu FFP2 i za 20 000 korun. Tento typ přitom nezaručuje spolehlivou ochranu před viry, k tomu slouží až řada FFP3.

Další obchodníci se snaží vydělat na dovozu zboží ze zahraničí. Muž z Třince tímto způsobem nabízí respirátory ze skladů v Polsku od nejmenované firmy.

„Prodej pouze celého balení 50 kusů! Tj. 265 Kč/ks (případně karton 500 kusů za výhodnější cenu),“ uvádí prodejce. A vybízí k dalšímu prodeji. „Všimněte si prodejců, kteří čekají na dodávky od výrobců – na trhu je obrovský deficit produktů.“

Zájem je ale také z druhé strany hranice, například firma nanoSPACE zaznamenala dotazy na zmíněná prostěradla pro alergiky.

„Lidé posílají své dotazy k účinnosti a použití těchto produktů i přes sociální sítě, začínají se objevovat i dotazy a objednávky z blízkého zahraničí, například ze Slovenska a Polska,“ uvádí Kůs.

Na obrovské poptávce po vyprodaném zboží vydělávají i velké internetové obchody. Respirátory typu FFP2 například jedna z renomovaných firem prodává třináctkrát dráž než druhá.

S amuletem v pohodě

„Už naši pravěcí předci toužili po štěstí, zdraví, lásce, plodnosti a ochraně. Věřili, že amulety a talismany, které si vyráběli z přírodních materiálů, jim tyto principy do života přitáhnou nebo posílí,“ stojí v popisu prodávaného předmětu.

„Je krásné, že naše víra v moc amuletů a talismanů trvá, navzdory tisíciletím, která nás od našich předků dělí. To, co skutečně funguje a je dobré, totiž přetrvá navěky. S naším keramickým amuletem budete v pohodě,“ uvádí prodejce.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/amulet-a-vyprodana-prosteradla-pro-alergiky-cesky-boj-s-koronavirem-90801

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com