Zeman vyznamenal válečné veterány či lidi bojující proti epidemii

Prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku ocenil válečné veterány či zástupce armády, policie, hasičů i zdravotníků za jejich boj proti epidemii koronaviru. Podle očekávání nejvyšší státní vyznamenání in memoriam obdržel zpěvák Karel Gott. Seznam vyznamenaných dnes Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Tradiční slavnostní ceremoniál se kvůli špatné epidemické situaci neuskutečnil. Ocenění si vyznamenání převezmou až za rok. Zeman se jim za to v televizním projevu omluvil.

Řádů bílého lva prezident udělil šest. Nejvyšší státní vyznamenání dostali bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal, oceněn jím byl i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka. Jak již dříve Zeman avizoval, udělil jej i končícímu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie.

Za boj proti pandemii se Zeman rozhodl vyznamenat i zástupce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Medaili Za hrdinství dostala zdravotní sestra v důchodu Jana Březinová, která i přes prodělanou rakovinu plic pomáhá v nemocnici v Litomyšli zvládat krizovou situaci. Medailí Za zásluhy prezident ocenil armádního specialistu Petra Šnajdárka, který se významně podílí na projektu tzv. chytré karantény.

Stejnou medaili obdrželi náměstek generálního ředitele hasičů Daniel Miklós a první náměstek policejního ředitele Martin Vondrášek, a to za svou práci v krizovém štábu. Podle Pražského hradu se velkou měrou zasloužili o zvládnutí první vlny epidemie. V souvislosti s koronavirem se ocenění dočkal i biochemik a virolog Tomáš Cihlář, který se podílel se svým týmem na vývoji léku remdesivir používaného na léčbu lidí postižených nemocí covid-19.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, druhé nejvyšší státní vyznamenání, dostal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Někdejší místopředseda Zemanovy vlády v současné době často prezidenta a jeho okolí kritizuje. Dnes ČTK řekl, že i proto si vyznamenání velice váží. Mezi dalšími oceněnými jsou lékaři, historici, sportovci, podnikatelé či herci. Celkem Zeman ocenil 38 osobností, loni udělil 42 vyznamenání, což bylo nejvíc za dobu jeho působení ve funkci prezidenta.

  Žena v Karlových Varech pobodala tři malé děti, jedno z nich zemřelo

Vyznamenán nebyl Jaroslav Kubera, který zemřel v lednu ve funkci předsedy Senátu. Zeman mu slíbil udělit Řád bílého lva, vdova Věra Kuberová ale ocenění odmítla převzít.

Udělování vyznamenání se tradičně koná večer 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu. I přes epidemii koronaviru chtěl Zeman tradici zachovat, na doporučení Prymuly ale od svého úmyslu odstoupil.

Nekonal se tak ani projev prezidenta, který předávání doprovází. Zeman jej nahradil předtočeným televizním proslovem, ve kterém se omluvil vyznamenaným, že musel předání vyznamenání o rok odsunout. Řekl v něm také, že státní svátek 28. října by měl být svátkem národní hrdosti. „Hrdosti, která je vytvářena všemi těmi, kdo pomáhají našemu národu k lepšímu životu,“ poznamenal.

Na Pražském hradě se dnes nekonalo ani slavnostní jmenování generálů, nebyla ani vojenská přísaha armádních nováčků na Hradčanském náměstí. Státní svátek si Pražský hrad připomněl slavnostním střídáním Hradní stráže nebo slavnostním nasvícením prvního hradního nádvoří českými národními barvami. Zeman také, stejně jako další představitelé státu, položil věnec u hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově. I tato pieta byla zrušena, politici ale přesto individuálně k národnímu památníku přijeli.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com