Pavel se sejde s premiérem a předsedy parlamentních komor

Zvolený prezident Petr Pavel se dnes večer sejde k prvnímu společnému jednání s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Diskutovat budou o možnostech budoucí spolupráce. K tématům by také měly patřit vzájemné vztahy Hradu s vládou a Parlamentem či koordinace zahraniční politiky včetně cest.

Pavel se už po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem. S premiérem Fialou a šéfem Senátu Vystrčilem se setkal bývalý náčelník generálního štábu Pavel také v pondělí na shromáždění k 30. výročí vzniku české armády.

Dnešní jednání špiček státu má trvat půldruhé hodiny a uskuteční se v Senátu, který dosavadní prezident Miloš Zeman v lásce neměl. Horní parlamentní komoru označil za zbytečnou a navrhoval její vyhladovění. S projevem na schůzi Senátu vystoupil naposledy koncem května 2014, tedy v úvodu svého prvního funkčního období, a to v souvislosti s nominacemi na ústavní soudce.

S Vystrčilem končící prezident naposledy jednal v létě 2020, tedy krátce předtím, než předseda Senátu realizoval záměr svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) podniknout oficiální misi na Tchaj-wan. Zeman byl proti této cestě podobně jako Čína, která ostrovní zemi považuje za odštěpeneckou provincii.

Pavel v pondělním telefonátu k čínské nelibosti ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat vzájemné partnerství. Nastupující prezident doufá, že s tchajwanskou prezidentkou, která mu ke zvolení už o víkendu pogratulovala, bude mít možnost se setkat osobně.

ČTK

  Stovky až tisíce lidí se sešly v centru Prahy na podporu Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com