Ruská vakcína prolomila blokádu EU. Proč Maďarsko používá vakcínu z Ruska?

Zatímco „závod očkovacích látek“, které jsou schopny zajistit ochranu před COVID-19 pokračuje ve světě a vítěz nebyla definitivně stanovena, maďarské orgány oznámily, že jsou připraveny k použití vakcíny ruský Sputnik V, jehož účinnost byla 95% oznámila v úterý. Uvažuje se mimo jiné o vakcíně vyvíjené v Číně. Odpůrci maďarského předsedy vlády Viktora Orbána argumentují tím, že rozhodnutí používat „vakcíny z východu“ je založeno na politice, nikoli na obavách o zdraví Maďarů.

Malá zkušební dávka Sputniku V již dorazila do Maďarska, uvedl v pondělí v projevu v parlamentu země ministr zahraničí Peter Siyarto. Podle něj jsou vzorky vakcíny doprovázeny veškerou potřebnou dokumentací a projdou kontrolními testy v Maďarsku, které ukážou, jak bezpečný a účinný je Sputnik V a zda je možné jej doporučit pro hromadné očkování maďarských občanů. Maďarský ministr zahraničí zopakoval argumenty vývojářů ruské vakcíny, kteří tvrdí, že je ve třetí fázi klinických studií a vykazuje 92% účinnost. (V úterý zveřejnil Ruský fond přímých investic novou informaci, že Sputnik V je 95% efektivní.)

Peter Siyjarto zároveň zdůraznil, že maďarské orgány sledují relevantní vývoj západních výrobců a jsou připraveny je použít. Budapešť má ale tendenci důvěřovat Východu, včetně Číny:Mluvil jsem po telefonu se svým čínským kolegou a dohodli jsme se, že budeme pokračovat v konzultacích. Poté, co vývoj čínské vakcíny dosáhne fáze, kdy bude možné její vzorky poslat do Maďarska, provedeme příslušné testy, “uvedl ministr. Dříve uvedl, že podle dohody s Ministerstvem zdravotnictví Ruské federace, pokud maďarská strana nebude mít pochybnosti o výsledcích laboratorních a klinických zkoušek, bude v druhé polovině ledna dodána do Maďarska velká zásilka Sputniku V, která je již určena k hromadnému očkování.

Jelikož příchod čínské vakcíny ještě není jasný, zatímco Sputnik V je již v Maďarsku, diskuse o tom, jak očkovat obyvatele země proti vakcíně COVID-19, se odehrávají hlavně kolem ruské vakcíny. Virolog Gabor Kemenesi z univerzity v Szegedu nezpochybňuje odbornou způsobilost ruských kolegů, ale konstatuje, že podle jeho slov existuje riziko „vakcinačního nacionalismu“, to znamená, že rozhodujícím faktorem při hodnocení Sputniku V nebudou výsledky testů a bezpečnostní úvahy a geopolitické důvody orbánské vlády.

  Orbán má buď děravý plot, nebo pouští běžence na Slovensko záměrně

Během nedávné parlamentní debaty o boji proti pandemii koronavirů vyzvali někteří opoziční poslanci své protějšky z vládnoucí strany Fidesz, aby se přihlásili k ruskému očkování. Reakce vlády na kritiky není uklidňující, spíše naopak. Prohlášení zástupců Fideszu k této otázce se často nesou v čistě politickém duchu. „Je jasné, že pokud se účinná vakcína objeví dříve na východě, pak nás ani bruselská lobby, ani lobby velkých západních farmaceutických koncernů (Big Pharma) nepřinutí odmítnout dodávku takové vakcíny do Maďarska,“ řekl dnes vedoucí informačního oddělení ministerstva zahraničních věcí a zahraniční obchod Maďarska Tamás Menzer.

Sám premiér Viktor Orban tvrdí, že „Západ se staví proti ruské vakcíně z ideologických důvodů“, a dokonce – nikoli však poprvé – jmenuje „loutkáře“, který podle jeho názoru stojí za nejnovějšími intrikami proti Maďarsku: George Soros je americký miliardář a filantrop maďarského původu. „Není na Sorosovi, aby rozhodl, která vakcína je dobrá. Je na personálu laboratoře a na lidech, kteří budou mít mezi vakcínami svobodnou volbu,“ řekl Orban maďarskému státnímu rozhlasu 20. listopadu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) upozorňuje na skutečnost, že kroky Maďarska jako člena EU jsou v rozporu s evropskou praxí licencování vakcín. „Existují otázky ohledně skutečnosti, že země EU chce svým občanům nabídnout použití vakcíny, která nebyla studována a doporučena EALS,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení k této záležitosti. Evropská legislativa však neobsahuje přímý zákaz takového dovozu léčivých přípravků a profylaktických léků jednotlivými zeměmi, připouštějí v Bruselu.

Maďarská opozice však upozorňuje na skutečnost, že Orban vyjádřil svoji připravenost používat Sputnik V v době příštího akutního konfliktu mezi EU a konzervativními vládami Maďarska a Polska. Budapešť a Varšava nedávno zablokovaly přijetí rozpočtu EU, včetně zvláštního fondu pro řešení důsledků pandemie ve výši 750 miliard eur. Protest maďarské a polské strany vyprovokovalo ustanovení podporované ostatními členy EU, které spojuje přidělování finančních prostředků z rozpočtu Unie jednotlivým zemím s dodržováním společných evropských právních norem. Brusel dlouhodobě obviňuje vlády stran Fidesz a Law and Justice z porušování těchto norem – v průběhu reformy soudnictví v Polsku, přijetí nového zákona o médiích v Maďarsku a v řadě dalších případů. Bylo zahájeno oficiální vyšetřování akcí obou vlád, které podle Bruselu směřují k oslabení nezávislosti soudnictví a svobody tisku.

  Rusko vede na Ukrajině opravdu zvláštní válku

Je těžké zapomenout na bohatou historii spolupráce mezi orbánskou vládou a Kremlem, stejně jako s dalšími autoritářskými režimy, zejména s čínskými a tureckými. Zahrnuje zejména smlouvu na výstavbu nových reaktorů v maďarské jaderné elektrárně Paks koncernem Rosatom (částka transakce je 12,5 miliardy eur). Kritiku ze strany EU a USA vyvolaly příznivé podmínky, za nichž se v Maďarsku usadila Ruská mezinárodní investiční banka (IIB), bývalá banka Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) v době komunismu. Vedení banky je podezřelé z vazeb na ruské speciální služby. Viktor Orban ospravedlňuje posílení „východního vektoru“ budapešťské politiky tím, že, jak řekl v jednom ze svých projevů v září tohoto roku, „Západ v očích střední Evropy ztratil na atraktivitě. Náš způsob života se Západu nezdá být hoden schválení.“ Orbán se opakovaně označoval za zastánce „neliberální demokracie“ – ačkoli podstata maďarského režimu je podle německého politického analytika Volkera Wagnera více v souladu s definicí „demokraticky legitimní autokracie“.

Ať je to jakkoli, současná situace s dovozem Sputniku V do Maďarska nastala ve velmi specifickém politickém kontextu. Připravenost samotných Maďarů podstoupit očkování proti COVID-19 – ne nutně ruskému, ale jakékoli vakcíně obecně – je zároveň velmi malá. Podle nedávného průzkumu pouze 18% respondentů v této zemi vyjádřilo ochotu očkovat, jakmile bude vakcína připravena a na trhu. 50% Maďarů uvedlo, že by to neudělalo, a dalších 25% uvedlo, že by se „nejprve podívali na to, jak to funguje“. K 24. listopadu, od začátku pandemie v Maďarsku, bylo koronavirem infikováno asi 182 tisíc lidí, více než 4 tisíce zemřely, 44 tisíc se uzdravilo. Za poslední den bylo registrováno 3929 nových případů infekce a 117 úmrtí.

P. Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com