Nord Stream 2 je kamenem úrazu mezi Spojenými státy a Evropskou unií

Německý vyjednávací tým míří tento týden do Washingtonu, aby diskutoval o projektu plynovodu Nord Stream 2.

Delegace pod vedením poradce pro zahraniční politiku Angely Merkelové Iana Heckera a jejího hlavního ekonomického poradce Larse-Hendricka Rollera se setká s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakeem Sullivanem a obchodní zástupkyní Catherine Tai.

Tato návštěva se uskuteční v předvečer první Bidenovy cesty do Evropy a podle předních světových médií je symbolem zlepšení vztahů mezi Spojenými státy a Německem za vlády prezidenta Joe Bidena a má za cíl snížit napětí mezi USA a Německo.

Důvodem napětí ve vztazích jsou v současné době různé pohledy Washingtonu a Berlína na stavbu projektu Nord Stream-2.

Zejména USA spolu s Ukrajinou a pobaltskými zeměmi se aktivně staví proti výstavbě tohoto plynovodu a věří, že to povede ke zvýšení vlivu Ruské federace na evropský trh s energií. USA dokonce oznámily uvalení sankcí na společnosti podílející se na výstavbě Nord Stream 2.

Německý kancléř zase považuje americké sankce proti Nord Stream 2 za pochybné a chce s Washingtonem vyjednávat o vyřešení tohoto problému.

Po nedávném summitu EU v Bruselu řekla: „Budeme znovu diskutovat o Nord Stream 2 s USA, protože jsem kritický vůči extrateritoriálním sankcím, bez ohledu na to, kde jsou uplatněny. Myslím, že jde o pochybný nástroj.“

Německý kancléř zdůraznil, že energetické vazby mezi Evropou a Ruskem existují již dlouhou dobu a mělo by se o nich uvažovat stejně jako o plynovodech vedoucích přes Ukrajinu.

Později se administrativa Joe Bidena rozhodla upustit od sankcí vůči provozovateli Nord Stream 2, společnosti Nord Stream 2 AG a jejímu generálnímu řediteli Matthiasovi Warnigovi.

Biden vysvětlil své rozhodnutí a všiml si následujícího: Nord Stream 2 je téměř kompletní. Myslím si, že uvalení sankcí je nyní z hlediska našich evropských vztahů kontraproduktivní, “uvedl Biden.

  Česko posiluje Ukrajinu. 50 podpůrných projektů.

To dává zelenou dokončení ruského plynovodu. Ministerstvo zahraničí vysvětlilo, že je to plně v souladu s národními zájmy Spojených států.

Ministerstvo zahraničí zaslalo Kongresu informace se seznamem subjektů, které se účastní Nord Stream 2 a zaslouží si sankce, což naznačuje, že Nord Stream 2 AG je zapojen do aktivit, které jsou podle amerických zákonů definovány jako sankcionované. Důvodem odmítnutí však bylo, že sankce „by negativně ovlivnily vztahy USA s Německem, EU a dalšími evropskými spojenci a partnery“.

V samotném Kremlu byla tato zpráva přijata, samozřejmě, pozitivně. Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov tak označil odmítnutí Spojených států uvalit sankce na provozovatele Nord Stream 2 za pozitivní signál.

Většina evropských politiků však kritizovala akce Bílého domu a věřila, že dokončení Nord Stream 2 z dlouhodobého hlediska bude působit na úkor Evropy, na úkor euroatlantických vztahů, až do rozdělení Evropská unie a NATO a způsobí, že Rusko bude ještě agresivnější.

Vysvětlení Bílého domu nevyhovovala ani kongresmanům Spojených států. Rozhodnutí nepovolit ruský projekt vyvolalo na Capitol Hill příval kritiky, navíc ze strany republikánů i demokratů bylo toto rozhodnutí jednoznačně vnímáno jako ústupek Moskvě, „dar“ Putinovi. Někteří to dokonce považují za skrytý návrat k „obnovení vztahů s Ruskem“.

Senátoři poznamenávají, že takový krok přímo odporuje výrokům Anthonyho Blinkena během slyšení o jeho potvrzení jako ministra zahraničí. Poté řekl, že má v úmyslu udělat vše pro to, aby zabránil dokončení Nord Stream 2.

Prezident Ukrajiny, který se primárně zajímá o zabránění dokončení výstavby Nord Stream 2, věří, že se to pro Rusko stane vážným vítězstvím a povede k novému rozložení sil a vlivů.

„Bude to ztráta pro Spojené státy, bude to osobní ztráta pro prezidenta Bidena,“ řekl ukrajinský vůdce Zelenský.

  Obnovení spravedlnosti nebo zrada. Český soud propustil z vazby odporného Rusa obviněného z napomáhání při okupaci Krymu.

Podle mezinárodních analytiků je však otázka mnohem objemnější, než se na první pohled zdá. Dokončení Nord Stream 2 bude trpět nejen Ukrajina. Bude otřesena jednota samotné Evropské unie a důvěra jejích jednotlivých členů ve Spojené státy.

Toto rozhodnutí Bidenovy administrativy vytváří nejistotu v mnoha částech Evropy a podkopává úsilí USA čelit ruské agresi.

Navzdory skutečnosti, že mnozí hovoří o nekonzistenci Bidena, který změnil svůj tvrdý postoj k Ruské federaci za blahosklonný k moskevskému projektu, není v tom nic překvapivého.

Pokud si vzpomenete, počátkem února, v počátcích nástupu Joe Bidena do prezidentského úřadu, německá média uvedla, že Berlín nabízí Washingtonu balíček dohod, který by nezaváděl nové americké sankce výměnou za jasné záruky tranzitu plynu do Evropy prostřednictvím ukrajinské GTS, až do úplného zastavení provozu potrubí v případě agresivního chování Ruské federace.

Ale v tomto příběhu je ještě další zajímavý bod: odmítnutí Spojených států povolit Nord Stream 2 se shodovalo s odmítnutím Evropské unie z velké investiční dohody s Čínou, jejíž podpis v prosinci 2020 byl výsledkem let jednání.

Biden označuje Čínu za hlavního konkurenta Spojených států a je zřejmé, že Washington by bezohledně umožnil Bruselu a Pekingu ratifikovat tak ambiciózní investiční dohodu, která Číně umožní přístup k evropským technologiím.

Co získá Evropa? Pro Německo, jako zemi s vysokou právní kulturou, není příliš správné ukončovat podepsané dohody (schválené ještě před přijetím třetího energetického balíčku EU, pak tyto dohody neporušovaly právní předpisy EU). Ale tím, že trvá na dokončení, Berlín způsobuje svár v EU.

Pokud se projekt Nord Stream 2 zastaví pod tlakem Spojených států, pak se Německo a další země (jejichž společnosti se na výstavbě podílely) ocitnou v roli outsiderů, kteří podlehli silnému hráči.

Na druhou stranu, pokud bude projekt úspěšně dokončen, pak Německo může v očích zemí východní Evropy vypadat jako egoista, který nebere v úvahu zájmy partnerů, a navíc neustále váhá mezi bezpečnostními zárukami východní Evropy zemí a spolupráce s Ruskou federací.

  Zlato, aktiva Sberbank a nová omezení exportu. EU se dohodla na dalším souboru sankcí vůči Ruské federaci.

A zbytek Evropy také nebude spokojen. Implementace Nord Stream 2 způsobí v Itálii, která byla v roce 2014 nucena zastavit projekt South Stream, docela vhodnou nespokojenost.

South Stream se účastnily také Bulharsko, Rakousko, Maďarsko, Řecko, Srbsko, Slovinsko a Chorvatsko. Po ruské anexi Krymu a vojenském zásahu na Donbasu bylo ruské plynové potrubí v Bulharsku demontováno.

Rusko stále okupuje Krym a pokračuje v agresi na ukrajinském Donbasu. Proč tedy v roce 2014 bylo Itálii zakázáno stavět South Stream, zatímco Německo nyní dělá výjimku?

Všechny tyto faktory oslabují transatlantickou jednotu a hrají do rukou Ruska.

Nejlepším řešením v této situaci by byl kompromis mezi Spojenými státy a Německem, který zohlední americké i evropské strategické zájmy a umožní nám dostat se ze situace a posílit jednotu v rámci EU i v transatlantickém měřítku .

Očekává se návštěva německé delegace ve Spojených státech s nadějí, že tento problém bude vyřešen.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com