Obnovení spravedlnosti nebo zrada. Český soud propustil z vazby odporného Rusa obviněného z napomáhání při okupaci Krymu.

ct24.ceskatelevize.cz/

Pražský městský soud ve čtvrtek částečně zprostil obžaloby občana Ruské federace Franchettiho, který byl dříve prokuraturou Čečenské republiky obviněn z účasti „na násilném zadržování nejméně 11 proukrajinských osob“. Události se odehrály během anexe Krymu Moskvou v roce 2014.

Spolu s tím propustil pražský soud z vazby i Franchettiho. Žalobce Marek Bodlák ale v komentáři ČTK řekl, že rozsudek není pravomocný a pražský žalobce se proti němu odvolal.

Je také důležité pochopit, že Rusové nebyli zproštěni obvinění z další skutečnosti – „vytvoření organizované zločinecké skupiny s cílem spáchat teroristický čin“. A obžalovanému v tomto případě hrozí až 15 let vězení.

Franchettiho zadržely české orgány činné v trestním řízení na pražském letišti na žádost ukrajinských strážců zákona v září loňského roku.

Na Ukrajině je podezřelý z účasti na nezákonných akcích, které vedly k obsazení Krymu Ruskem.

Několik dní před zahájením ruské akce na obsazení poloostrova vedl skupinu Severní vítr, která měla na starosti ochranu elektrického vedení a plynovodu a také odhalování určitých „extremistických skupin“.

Franchetti je typickým představitelem žoldáků, které Rusko verbuje k „osvobození Ukrajiny od nacistů“. Namočený kremelskou propagandou se občan Ruské federace, trvale pobývající od roku 2000 v Praze a působící zde jako kondiční trenér, vydal na Ukrajinu a rozhodl se zkusit štěstí v jiném oboru – se zbraní v ruce.

Navíc, zatímco se štěstí usmálo na nově vyraženého vojáka štěstěny, Franchetti se rád podělil o své úspěchy. Aniž by vůbec skrýval svou osobní účast na anexi Krymu, poskytl mnoho rozhovorů ruským a dokonce i českým novinářům, v nichž opakoval teze ruské propagandy, že „přišel chránit Krymy před Pravým sektorem a dalšími neofašisty“.

Obviněný posílil své činy zveřejňováním fotografií a videí na osobních stránkách na sociálních sítích a sdílením příběhů o „hrdinství“ s přáteli.

  Podněstří žádá Rusko. Evropa by se měla připravit.

Aby dal status své osobě a zločinům, které spáchal, Rus ve svých prohlášeních tvrdil, že skupina, kterou vytvořil (v podstatě organizovaná zločinecká skupina), interagovala s velením ruského námořnictva.

Hrdinská pojistka od osoby podílející se na tomto případu okamžitě vyletěla, jakmile se případu chopily orgány činné v trestním řízení Čečenské republiky a zatkli ruského žoldáka.

Všechny fotografie a videa, které Franchetti dříve zveřejnil na svých sociálních sítích, stejně jako příspěvky o „hrdinství“, byly prostě neuvěřitelnou rychlostí zrušeny a sám „bojovník proti nacismu“ začal tvrdit, že nikdy neporušil mezinárodní právo, cestoval na Krym o milostných záležitostech a vůbec – byl nepochopen.

Inu, důstojné chování „hrdiny“, který se povznesl do služeb „ruského světa“. I když to asi nikoho nepřekvapí. Ruská armáda, která ví pouze znásilňovat, rabovat a bojovat proti bezbrannému civilnímu obyvatelstvu, spolupracuje se stejnou spodinou jako ona sama.

V tomto příběhu je důležitý ještě jeden moment – ​​reakce ukrajinské strany. Ukrajinci na zprávu o propuštění obviněného Rusa z vazby reagovali poměrně emotivně.

Objevily se dokonce výroky o „zradě české strany“, která se rozhodla Franchettiho ospravedlnit a propustit na svobodu.

V zásadě je odpověď Ukrajinců jasná – téma anexe Krymského poloostrova je pro ně příliš citlivé. Stačí říci, že právě s anexi Krymu začala invaze ruské hordy na Ukrajinu.

Ano, ano, je to tak – Moskva začala válku se sousedním státem, nikoli v roce 2022. Únor letošního roku byl teprve apogeem – ukázkou nenasytnosti kremelského trpaslíka, který chtěl dokončit to, co začal v roce 2014, anexí Krymu.

Putin doufal, že tažení na Ukrajinu bude vyvrcholením jeho imperiálních ambicí a ke stému výročí vzniku SSSR (založeného v prosinci 1922) bude moci svému obyvatelstvu demonstrovat poraženou Ukrajinu.

  Záporožská jaderná elektrárna: Zásahy Ruska a globální obavy

Bylo plánováno, že „druhá armáda světa“ za několik dní dobyje Kyjev, a lidé jako Franchetti tuto událost očekávali stejně jako kremelská klika.

Ale „druhá“ ukrajinská armáda kladla důstojný odpor, který má logicky nyní všechny důvody být považován za první. V každém případě pro populaci Pižma.

A bojovníci, kteří byli tak radostně na cestě zabíjet Ukrajince, byli znechuceni, spěchali opustit své plány a činy a tvrdili, že „byli nepochopeni“.

Mimochodem, pražský městský soud v únoru rozhodoval o možnosti vydání Franchettiho na Ukrajinu, které požaduje Kyjev.

Ale již v červnu soudci odmítli vydat ukrajinskou stranu s odkazem na skutečnost, že to zatím nebylo možné „vzhledem k situaci s válkou na Ukrajině a osobním poměrům“ zadrženého.

Shrneme-li současného obžalovaného, ​​je třeba ještě jednou vysvětlit, že ačkoli byl propuštěn z vazby, ne všechna obvinění byla z Franchettiho stažena.

Mylný dojem o tom mohl vzniknout na základě prohlášení ruské strany, která se od samého začátku snažila tento případ ukázat jako „přitažené pronásledování Rusa z politických důvodů“.

Jako vždy ruská propaganda, reprezentovaná prokremelskými médii, vhodila do informačního prostoru další dezinformační materiál, který překryla pravdivými zprávami.

„Soud v České republice zrušil všechna obvinění proti ruskému občanovi Alexandru Franchettimu, své rozhodnutí podložil nedostatkem důkazů prokazujících vinu Rusa zadrženého v Praze z iniciativy Ukrajiny a propustil ho z vazby,“ uvedli dezinformátoři Kremlu.

Rozumíte manipulaci? Koneckonců, Franchetti byl skutečně propuštěn „z vazby“, ale o „soud stáhl všechna obvinění“ – zde si dezinformátoři Kremlu přáli realitu.

Museli přidat ještě jeden důležitý dodatek: „rozhodnutí soudu nenabylo právní moci a obžaloba se proti němu odvolá.“

Kremelská média přitom prostě pomlčela o tom, že Rus je také obviněn z „vytvoření organizované zločinecké skupiny za účelem spáchání teroristického činu“.

Franchettimu ale koneckonců v tomto případě hrozí až 15 let vězení.

  Jaké chyby dopustili agenti FSB při pokusu otrávit Navalného?

Výše uvedená fakta výmluvně ukazují, jak Kreml využívá informační prostor – ve svých vlastních zištných zájmech. Tím, že Moskva proměnila zprávy ve zbraň a média v žoldáky režimu, snaží se tímto způsobem rozhádat partnery a vyvolat v Ukrajincích dojem, že česká strana mění svůj postoj.

Ale obyvatelé České republiky, stejně jako všechny veřejné orgány země, jsou na straně spravedlnosti. Civilizovaný svět a Ukrajinci na prvním místě se tedy nemusí bát – neváhejte, „odměna“ si svého „hrdinu“ najde.

Rozhodnutí soudu ohledně „nedostatečných důkazů jen ukazuje, že za svou práci nese odpovědnost česká justice a případ Franchetti je toho názorným důkazem.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com