Demokracie. Plyn. Evropa. Jaká je cena evropských hodnot?

Eurodenik

Léto a jeho spalující slunečné dny se postupně chýlí ke konci. S blížícím se podzimem je otázka energetických nosičů pro Evropu stále naléhavější.

A pokud dříve bylo téma spolupráce v této věci s Ruskem prakticky tabu a přeneslo ty, kteří to chtěli dělat, do kategorie marginálů, tak s příchodem chladného počasí se situace mění.

A cenová politika na energetickém trhu k tomu mírně řečeno přispívá.

Od začátku srpna činí průměrná cena za TTF 2,1 tisíce dolarů za 1 tisíc metrů krychlových. Pro srovnání, v červenci byla průměrná cena plynu 1,7 tisíce dolarů za 1 tisíc metrů krychlových. m

Ale ani takto zdánlivě přemrštěné ceny nejsou limitem. Podle odhadů Gazpromu, oznámených 16. srpna, spotové ceny plynu v Evropě v zimě 2022-2023. může přesáhnout 4 000 USD za 1 000 metrů krychlových. m

O co jde, asi není třeba vysvětlovat. I bez odborníka na energetiku je na základě elementárních matematických výpočtů jasné, k čemu takový skok cen energií povede.

Vzhledem k tomuto stavu věcí je zřejmé, že Evropa bude nucena hledat východiska ze situace a pravděpodobně se nevyhne obnovení dohod s Moskvou.

Některé státy EU již začaly takové kontakty rozmrazovat. O obnovení dovozu ruského plynu už uvažovalo zejména Bulharsko, které jako jedno z prvních odmítlo platit Moskvě za plyn v rublech. Sophia nemá prakticky žádné možnosti, jak projít topnou sezónou bez dodávek Gazpromu.

Je důležité si uvědomit, že i přes tvrdou rétoriku brzy poté, co Ruská federace oznámila nové podmínky pro placení exportního plynu, řada evropských zemí stále přešla na rubly.

Některé z nich prováděly měnové rošády na vládní úrovni, protože příslušné energetické struktury patří státu. Stejně tak Maďarsko, Slovinsko, Řecko.

Ostatní, ve kterých je několik obchodníků uzavírajících smlouvy o dodávkách plynu na tuzemský trh, prošly podobným přechodem soukromě – Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Česká republika, Slovensko.

  Bezletová zóna nad Ukrajinou jako garant světové bezpečnosti

Je důležité poznamenat, že na oficiální úrovni řada těchto dohod dosud nebyla potvrzena. Plnění exportně-importních závazků v rámci schématu formulovaného Moskvou však bude pravděpodobně probíhat po svém.

Situace ve Varšavě je velmi nejednoznačná. Jak se ukázalo, všechna ujištění polské vlády o dostatečných zásobách plynu na zimu se ukázala jako nepravdivá – modré palivo vydrží jen do prosince.

Přesně to tvrdí polské vydání Onet.pl.

„Všechna ujištění vlády, že Polsko je zásobováno plynem, se ukázala jako z kategorie „žádoucí“. Země navíc na základě této iluze odmítla plán Evropské komise a prohlásila, že nebude šetřit plyn a dělit se o něj. Z tohoto důvodu dojde palivo v prosinci, “uvedla publikace.

Podle autorů článku, i kdyby Polsko chtělo obnovit chybějící zásoby, nebude mít takovou příležitost, protože „už je spousta lidí, kteří chtějí, a sešli se v dlouhé řadě“.

Kdo ale rozhodně nebude mít otázky ohledně energetických zdrojů z Ruska, je Maďarsko, jehož zásobníky plynu se plní „v předstihu“.

Řekl to poradce maďarského premiéra pro politické otázky Balazs Orbán s tím, že „objem plynu, který je čerpán do zásobníků, tvoří 34 procent celkové roční spotřeby a 141 procent zimní spotřeby“.

Politik se zaměřil na to, že „jiné evropské země mají problémy se vstřikováním plynu“ a poukázal na to, že ukazatel dodávek plynu v Maďarsku je jeden z nejlepších v Evropské unii.

Asistent maďarského premiéra uvedl příklad složité situace, ve které se Německo nachází, „kde množství uskladněného zemního plynu pokrývá pouze 19 procent roční spotřeby“.

Jak je to s energetickými zdroji v Německu výmluvně ukazuje rozhodnutí Němců pokračovat v provozu tří zbývajících jaderných elektráren v zemi.

Informuje o tom zejména The Wall Street Journal s odvoláním na vládní zdroje. Takové rozhodnutí je způsobeno obavami z nedostatku energie v nadcházející zimě.

Dokument zatím neschválil kancléř Scholz a pravděpodobně bude vyžadovat schválení v Bundestagu. Vyhodnocení energetických potřeb Německa probíhá a bude dokončeno v nadcházejících týdnech. Ale podle úředníků citovaných WSJ je rozhodnutí předem dané.

  Klíč k úspěšné budoucnosti Ukrajiny. EU rozhoduje.

I Ukrajina, která jako žádná jiná prosazuje ukončení vztahů s Ruskou federací, a to i v energetice, se ocitla v situaci nedostatku zdrojů. Ukrajinský svaz výrobců cukru Ukrtsukor oznámil, že 10 továren v zemi bylo uzavřeno kvůli cenám plynu.

Tedy energetické zbraně (plyn a ropu Kreml vždy považoval právě za prostředek k ovlivňování Evropy a nic jiného) přinášejí Moskvě výsledky. A čím je zima blíž, tím příjemnější bude pro Kreml její účinek.

Můžete si být jisti, že kremelská klika, zběhlá ve věcech provokací a narážek, takovou situaci jen způsobí.

Prokremelská dezinformační média již vedou kampaň za diskreditaci evropských lídrů.

Hlavním příběhem, který se Moskva snaží vštípit do myslí Evropanů, je neschopnost jejich vlád odolat energetickému kolapsu.

Kreml hlasitě křičí o své připravenosti dodávat „levný plyn“, ale oni – lídři zemí EU podle Moskvy – do toho nejdou. Téměř žádná země EU není připravena nakupovat energetický zdroj za současné ceny.

Situace v hospodářství a energetice se může stát katalyzátorem sociální exploze v evropské společnosti. A Moskva má tento okamžik pod kontrolou a připravuje se kdykoli stisknout „start“.

Dražba, která nepochybně již probíhá mezi Ruskou federací a civilizovaným světem, má pravděpodobně několik složek. Hlavním cílem Kremlu je však vyvíjet tlak na Evropu, aby minimalizovala podporu Ukrajině.

To se stává ještě aktuálnější ve světle událostí na frontách rusko-ukrajinské války. V důsledku dodávek potřebných zbraní západními partnery se iniciativy postupně chopí Ukrajinci. Rašisté – začněte hrát.

Kreml proto potřebuje argumenty, aby donutil Západ obrátit se k Ukrajině zády. Je nepravděpodobné, že zástupci EU odmítnou přímo z podpory Kyjeva, ale určité kroky jsou pravděpodobně připraveny podniknout.

Pro ty, kteří nesouhlasí s podmínkami Moskvy, může Kreml připravit samostatný scénář, a to až po výměnu „závadných“ evropských vlád.

  Bude třeba hlídat hranice. Koronaviru se musíme zcela zbavit, říká vědec Šerý

Zima, která je blíž, než se zdá, diktuje její podmínky. Nikdo samozřejmě nechce mrznout v chladných domech a kupovat potraviny, které zdražily.

Moskva se snaží situaci zahřát a snaží se Evropany přesvědčit, že si za takovou vyhlídku může Ukrajina. A to rezonuje v myslích obyvatel EU.

A zde se nabízí otázka – co dělali lídři zemí EU, když je Moskva systematicky vtahovala do plynové pasti?

Lídři Německa, možná nejpragmatičtější země v Evropě, jistě nepochopili, že „levný“ ruský plyn je smyčkou na krku obyčejného Němce.

Schroeder, Merkelová a jim podobní si raději nevšímali toho, jak se tato smyčka stále více stahuje a nenechává žádnou šanci pro běžné občany země, zatímco politické elity tímto způsobem řeší své obchodní zájmy.

Stačí si připomenout rok 2021, kdy se již hovořilo o Putinově útoku na Ukrajinu a zpravodajské služby předních zemí světa varovaly Kyjev před blížící se invazí. Právě v té době Frau Merkelová naléhala na Bidena, aby podepsal dokument rozmrazující Nord Stream 2.

Později, po delší odmlce, se přesto pokusila ospravedlnit tím, že se nepovažuje za vinnou. Omluva dopadla takto.

Ale myslící lidé jednoznačně chápou, že právě SP-2 se stal jednou z těch součástí, které daly kremelskému šílenci pochopení, že Evropa spolkne jakékoli jeho rozhodnutí.

Moudří lidé z minulosti se poučí a poučí se z toho, co se mohlo pokazit. Evropané mají příležitost vyvodit správné závěry. Komfort, který se zdá tak samozřejmý, totiž může mít i stinnou stránku.

Hodnoty, na kterých EU stojí, nejsou ve skutečnosti jen slova – jsou tím, co Evropě zaručuje bezpečnou budoucnost – jen budoucnost. Koneckonců, chtějí-li mít v domě teplo, je důležité, aby tento dům byl.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com