Při ruském ostřelování Charkova bylo zabito šest lidí

Při ruském ostřelování obytné čtvrti druhého největšího ukrajinského města Charkova bylo zabito šest lidí a dalších 16 bylo zraněno. Oznámil to podle agentury Reuters gubernátor Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny Oleh Syněhubov.

„Počet mrtvých a raněných při ostřelování čtvrti Saltivka bohužel stoupl na šest mrtvých a 16 raněných,“ informoval Syněhubov na sociální platformě Telegram. Starosta města Ihor Těrechov předtím na telegramu psal o nejméně třech mrtvých a deseti raněných. V místě dopadu raket na obytný dům podle něj propukl mohutný požár.

Útok na telegramu odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je to neospravedlnitelný, záludný a cynický útok na civilisty, který ukazuje bezmoc agresora. Nemůžeme mu odpustit. Pomstíme se za něj,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinské velení hlásí další ruské útoky, ruské ztráty přesáhly 44.000 mužů

Ruská vojska se snaží útočit na několika místech najednou, ve směru na Charkov a Slovjansk a u Doněcka v Donbasu na východě země, jakož i v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelném přehledu situace na bojišti ve 175. den války. Místy boje podle ukrajinského velení pokračují, ruské síly také na dálku pokládají další minová pole. Generální štáb hlásí také dalších 200 ztrát na straně nepřátelských vojáků za uplynulý den, celkové ztráty Ruska tak přesáhly 44.000 vojáků. Tato tvrzení nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Na severu anektovaného ukrajinského poloostrova Krym u města Džankoj po 24 hodinách ustaly výbuchy munice ve vojenském skladu, uvedla ruská média s odvoláním na místní úřady. Ruská média v úterý hlásila také poškození železnice a transformátorové stanice u města Džankoj a exploze a dým stoupající z letecké základny Hvardijske (rusky Gvardejskoje) u Simferopolu v centrální části poloostrova.

Džankoj a Hvardijske jsou sídlem dvou nejdůležitějších ruských vojenských letišť na Krymu. Džankoj je také klíčovým silničním a železničním uzlem, který hraje důležitou roli při zásobování ruských operací na jihu Ukrajiny, upozornilo britské ministerstvo obrany. „Příčina těchto incidentů a rozsah škod zatím nejsou jasné, ale ruští velitelé se budou velmi pravděpodobně stále více zajímat o zjevné zhoršování bezpečnosti na Krymu, který funguje jako týlová základna pro okupaci (části Ukrajiny),“ dodalo.

  Slovenské ekonomice hrozí kvůli nákladům na elektřinu kolaps, řekl Heger

Na výbuchy na Krymu upozornil také americký Institut pro studium války (ISW), podle kterého exploze „způsobily významné škody ruským zásobám a ve značné míře narušily logistiku“, když Džankoj sloužil jako železniční uzel pro přísun posil a zařízení do okupované části Záporožské oblasti. ISW připomněl, že zasažená místa na Krymu jsou daleko za doletem zbraní, které Spojené státy poskytly Ukrajině. ISW také poukázal na neúspěšné útoky ruských sil na pomezí Doněcké a Charkovské oblasti na východě Ukrajiny a v Chersonské oblasti na jihu země.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com