Rusko ve stínu invaze slavilo Den vítězství, Putina kritizoval Západ i Kyjev

Tradiční ruské oslavy Dne vítězství dnes zastínila ruská agrese na Ukrajině. Vpád do sousední země byl z drtivé většiny i tématem ostře sledovaného projevu ruského prezidenta Vladimira Putina, který mimo jiné invazi označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí a Kyjeva. Zatímco podle poradců ukrajinské prezidentské kanceláře Moskva válku rozpoutala jen kvůli svým imperiálním ambicím, podle českého premiéra Petra Fialy ruský prezident účelově zkresluje historii.

Válka na Ukrajině pokračuje 75. dnem. Ruská armáda dnes z anektovaného Krymu ostřelovala jihoukrajinský přístav Oděsa a jeho okolí. Vojska Moskvy zároveň podle ukrajinského generálního štábu soustřeďují síly a chystají se útočit v Doněcké oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a na Avdijivku u Izjumu v Charkovské oblasti. V Mariupolu, kde se zbývající ukrajinští vojáci brání v ocelárnách Azovstal, se podle Kyjeva intenzita bojů snížila.

Rusové i Ukrajinci si dnes připomněli 77. výročí pádu nacismu a konce druhé světové války. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu procházel prázdné kyjevské ulice a Ukrajince ujistil, že Rusko válku prohraje, jeho ruský protějšek v Moskvě tvrdil, že jeho vojska byla nucena na sousední zemi zaútočit. „Otevřeně probíhala příprava na další kárnou operaci v Donbasu, příprava vpádu na naše historická území, včetně Krymu. V Kyjevě zněla prohlášení o možném získání jaderných zbraní. Blok NATO začal aktivní vojenské přípravy v našem sousedství,“ vyložil Putin své vidění situace.

„Znovu si to řekněme. Země NATO neměly v úmyslu na Rusko zaútočit. Ukrajina neplánovala napadnout Krym. Ruští vojáci umírají níkoli při obraně své země, ale při pokusu o okupaci jiné země. Pro tuto válku neexistují rozumné důvody, jen zvrácené ruské imperiální ambice,“ reagoval poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Další z poradců Kyjeva Oleksij Arestovyč zase Putina nazval „starým, nemocným a k smrti vyděšeným mužíčkem“.

  „Ruský Verdun“: Putin bezmyšlenkovitě zabíjí tisíce Rusů v Bakhmutu ve snaze získat alespoň nějaké vítězství na pozadí katastrofálních porážek na Ukrajině

O zneuctění vojenské historie z roku 1945 dnes v souvislosti s přehlídkou v Moskvě mluvil britský ministr obrany Ben Wallace. „Nemají co slavit,“ řekla CNN velvyslankyně Spojených států při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Kriticky na Putinův projev reagoval Fiala i český ministr zahraničí Jan Lipavský, podle kterého Rusové ztratili morální nárok oslavovat konec druhé světové války. Podle českého premiéra navázal Putin na předchozí nepravdivé informace a účelové zkreslování historie i současnosti. V rozhovoru s deníkem Die Welt zároveň Fiala varoval před ustupováním autoritářským režimům a uvedl, že Česko bude ukrajinské armádě pomáhat, jak bude moci.

BBC na svém ruskojazyčném webu připomněla, že v Putinově projevu nezaznělo hodnocení bojových operací, které Rusko vede proti Ukrajině, ani výzva k všeobecné mobilizaci nebo oficiální vyhlášení války proti Ukrajině, jak v posledních dnech spekulovala některá americká média.

Dnešní vojenské přehlídky v Moskvě se kromě Putina nebo ruského ministra obrany Sergeje Šojgua zúčastnilo na 11.000 lidí a Moskvou projela těžká technika včetně transportérů s mezikontinentálními balistickými raketami. Metropole ale zrušila leteckou část programu, což zdůvodnila špatným počasím. Ukrajinský expert Oleh Ždanov podle agentury Unian ale uvedl, že důvody zrušení byly politické, protože v Moskvě během přehlídky panovalo dobré počasí. Podle všeho se také nenaplnily obavy ukrajinských médií, která v posledních dnech psala o možné ruské vojenské přehlídce v okupovaném Mariupolu.

Méně či více závažné protesty proti ruské invazi dnes pocítili ruští čtenáři prokremelského média Lenta.ru, kde se objevily příspěvků kritizující Putina, a uživatelé některých ruských televizorů, na kterých se názvy kanálů změnily v protiválečné slogany. Na ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva zase dnes demonstranti vylili červenou barvu, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě.

ČTK

  Papež se v Budapešti setkal s běženci, postiženými a s činitelem ruské církve

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com