Biden: USA jsou po boku Izraele, jediným cílem Hamásu je zabíjet Židy

Spojené státy poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany. Oznámil to americký prezident Joe Biden, aniž by upřesnil počet raket. Teroristické činy spáchané od soboty palestinským hnutím Hamás v Izraeli si podle Bidena vyžádaly životy také nejméně 14 Američanů. Šéf Bílého domu vyjádřil v proslovu odpor nad útoky, únosy civilistů a vraždění ze strany Hamásu, jehož jediným cílem je podle něj „zabíjet Židy“.

Na východ Středozemního moře podle agentury AP dorazila skupina amerických vojenských lodí, včetně letadlové lodi USS Gerald R. Ford, křižníků a torpédoborců, které mají být připravené poskytnout Izraeli podporu, pokud o ni požádá, a odradit další potenciální nepřátele Izraele, aby využili vzniklého chaosu. „Naše srdce jsou zlomená, ale naše odhodlání je silné,“ zdůraznil Biden.

Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a ministrem zahraničí Antonym Blinkenem před prezidentovým vystoupením telefonovali s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle Bidenova prohlášení na síti X hovořili o koordinaci americké podpory Izraeli, o ochraně civilistů a o odrazování dalších potenciálních útočníků na židovský stát.

O situaci v Izraeli a na palestinských územích v noci na dnešek s Bidenem jednali také německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, francouzský prezident Emmanuel Macron a italská premiérka Giorgia Meloniová. „Shodli jsme se také, že Izrael má právo se proti těmto nelidským útokům bránit. Zároveň jde samozřejmě o to, aby nedošlo k další regionální eskalaci,“ řekl Scholz.

V květnu 2021, kdy mezi Izraelem a Palestinci vypukly asi dvoutýdenní boje, Biden své veřejné projevy omezil a v soukromí apeloval na Netanjahua, aby izraelské operace ukončil. Aktuální boje patrně však tak rychle neskončí a Biden může být podle agentury AP vystaven sílícímu domácímu i mezinárodnímu tlaku, aby na Netanjahua opět apeloval a vyzval ho k ukončení bojů, a aby tak zamezil utrpení nevinných obyvatel Pásma Gazy. Malá oblast na březích Středozemního moře je domovem asi dvou milionů lidí.

  Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil do Ruska, chystá se schůzka s Putinem

Z dnešních údajů zveřejněných Hamásem i Izraelem vyplývá, že od prvních sobotních teroristických operací Hamásu zahynulo na obou stranách přes 3400 lidí, zraněných jsou tisíce.

V Tel Avivu dnes mezitím s novináři hovořili Američané žijící v Izraeli, kteří Bidena nepřímo vyzvali, aby udělal vše pro to, aby se opět shledali se svými blízkými, kteří se pohřešují po víkendových násilnostech, píše agentura Reuters. Ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu pronikli do jižního Izraele a jen na hudebním festivalu nedaleko hranic zavraždili 260 lidí.

Izrael ve čtvrtek navštíví ministr zahraničí Blinken, který bude jednat se zástupci izraelské vlády. Podle mluvčího americké diplomacie citovaného Reuters už nyní Blinken pracuje na vysvobození amerických rukojmích držených v Gaze, respektive řeší, co mohou USA poskytnout Izraeli, aby se američtí občané dostali z Pásma Gazy. Kolik Američanů Hamás zadržuje není jasné; bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan dnes večer řekl, že Američanů pohřešovaných v Izraeli je 20, toto číslo se však nerovná počtu rukojmích.

Sullivan také uvedl, že USA teď neplánují vyslat americké vojáky na podporu Izraele, a že s izraelskými zástupci americká diplomacie řeší možnost vytvoření bezpečného koridoru pro civilisty umožňující odchod z Pásma Gazy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com