Lipavský navštívil Izrael, zpět do Prahy s ministrem letí 34 evakuovaných Čechů

Z Izraele dnes večer do Prahy vyrazil vládní speciál i s 34 českými občany, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů. ČTK to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Letí s nimi šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se setkal se svým protějškem Elim Kohenem i s prezidentem Jicchakem Herzogem. Lipavský přicestoval do Izraele jako první zahraniční státník po sobotních útocích.

Velvyslanectví v Tel Avivu je v kontaktu i s dalšími českými občany v Izraeli, zjišťuje zájem o případné další repatriace, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Ústředí úřadu je také v kontaktu s členskými státy EU pro případné evakuační lety dalších zemí.

Lipavský do Izraele dorazil dnes odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S Herzogem a Kohenem jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedl úřad.

Šéf české diplomacie chtěl dnešní návštěvou potvrdit českou podporu Izraeli. „Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ uvedl Lipavský.

Setkal se také s vnučkou ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy. „Měl jsem dnes možnost hovořit také s vnučkou jedné z unesených a toto svědectví bylo otřesné. Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy. Izrael má plné právo bránit se teroristům,“ dodal ministr.

Od sobotního zahájení útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3400 lidí, vyplývá z údajů zveřejněných oběma stranami. Při palestinských útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život více než 1000 lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 900 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1500 těl ozbrojenců Hamásu.

  Premiér Petr Fiala vlastní společně se svojí manželkou několik bytů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com