Válek chce, aby stát hradil testy pro zaměstnance škol. Ty je dosud platí z fondů na knihy či vybavení učeben

denikn.cz/

Zaměstnancům škol by antigenní samotesty mohl proplácet stát. Změnu chce prosadit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. Dosud totiž testování pracovníků hradí školy z vlastních rozpočtů i přesto, že nová vláda zavádí plošné testování zaměstnanců od poloviny ledna.

Zatímco soukromým firmám stát testy proplatí, školy si je zatím budou hradit ze svých peněz. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce ale úlevy prosadit i pro školství.

„My se s panem ministrem (školství Petrem) Gazdíkem domlouváme, jak překonáme vlnu omikron. Chtěl bych, aby systém byl jednotný pro všechny. Nemám rád výjimky,“ uvedl Válek pro Radiožurnál.

Školy hradí testy pro zaměstnance třeba ze speciálních fondů, z nichž běžně financují nákupy knih nebo vybavení učeben. „Cena se pohybujou kolem 40 korun za jeden test a když mám 170 zaměstnanců, tak se to nasčítá,“ přiblížil ředitel teplické hotelové školy Jiří Nekuda.

Ve školách se testuje už od začátku roku. Od 17. ledna se pak budou muset dvakrát týdně testovat i ostatní zaměstnanci ve všech firmách a úřadech.

Rozhodnutí o povinném testování zaměstnanců schválila vláda 5. ledna. Dosud se museli testovat pouze pracovníci, kteří neměli dokončené očkování, případně v posledním půl roce neprodělali onemocnění covid-19.

Po nabytí platnosti nového opatření se testování vyhnou pouze lidé, kteří pracují z domova nebo nejsou rizikem pro ostatní.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že výjimku budou mít ti, „kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají se třetími osobami“. Podle resortu tak má zaměstnavatel možnost se sám rozhodnout, jaká možnost je optimální.

Podle ministra Válka se bude testovat antigenními testy hrazenými z veřejného zdravotního pojištění, konkrétně fondu rezerv. Žádosti o proplácení testů je možné od 1. ledna podávat na portálu samotesty-covid.cz.

  Čaputová vyzvala Slováky v Česku, aby se zúčastnili prezidentských voleb

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com