V Česku začal závěrečný den úvodního kola voleb prezidenta republiky

V Česku začal závěrečný den úvodního kola třetí přímé volby prezidenta republiky. Volební místnosti se dnes po noční přestávce otevřely v 08:00. Hlasovat mohou přijít ze zhruba 8,3 milionu voličů ti, kteří se k tomu v pátek nedostali. Mají na to následujících šest hodin.

Ve 14:00 se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

Mezi první voliče v pátek tradičně patřili kromě kandidátů předsedové parlamentních stran a hnutí nebo dosavadní prezident Miloš Zeman. Volby zatím provázela na některých místech i vyšší účast než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy v prvním kole hlasovaly zhruba tři pětiny všech voličů.

Pokud žádný z kandidátů nyní nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí první dva nejúspěšnější do druhého kola. Finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 27. a 28. ledna.

Spolu s prezidentskými volbami se ve 13 obcích konají místní referenda. Většinou se týkají plánované výstavby, v Kladně je předmětem referenda zákaz hazardu ve městě.

ČTK

  Hamáček neuspěl se žalobou na Seznam.cz kvůli tvrzením ohledně Vrbětic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com