Debakl ministryně Dostálové. Senát jednomyslně odmítl stavební zákon

novinky.cz

Ostudou pro vládu skončilo jednání o novém stavebním zákonu v horní komoře parlamentu. Senát návrh vlády jednomyslně zamítl. Podpořilo to 65 přítomných senátorů, včetně těch zvolených za ANO a ČSSD. Senátorům vadil hlavně přesun stavebních úřadů pod stát.

To, že zákon horní komora parlamentu odmítne, bylo jasné již od rána. Potvrdili to na společné tiskové konferenci představitelé senátních klubů.

„Jsme rozhodnuti ten zákon zamítnout,“ hlásil šéf senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. „Správa se úplně odtrhuje od občanů,“ odmítl vládní návrh i šéf senátního klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček.

To, že se proti vládnímu návrhu postaví i senátoři zvolení za vládní ANO a ČSSD, deklaroval dopředu šéf klubu Proregion Jaroslav Větrovský.

„Naším cílem není vyvolat válku s obcemi,“ přesvědčovala marně senátory ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.  Argumentovala i tím, že státní úředník bude rozhodovat podle stejných zákonů jako úředník obce.  Stále věřím, že v dolní komoře znovu najdeme podporu, aby byl nový stavební zákon přijat.

Pro zákon ale nyní nemá ve Sněmovně vládní ANO zajištěno 101 hlasů. Podporu zákonu stáhli totiž komunisté kvůli tomu, že prošel pozměňovací návrh, aby bylo možné sklepní prostory předělávat na byty.

„My odmítáme, aby lidé bydleli ve sklepích,“ řekl komunista Leo Luzar.

„To, co prošlo, vrací poměry do předminulého století. Jestliže může být za bytový prostor považována místnost, která nemá ani přímé větrání, ani přímé osvětlení, myslím si, že tohle do 21. století nepatří,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Kategoricky proti tomu protestoval také ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Abychom akceptovali nějaké špeluňky nebo nějaké sklepy jako byty, mi připadá jako krok zpět, to je něco, co mi připadá sociálně špatně a neúnosné,“ uvedl Zaorálek. Pro zákon ve Sněmovně hlasovalo 92 ze 175 přítomných poslanců. Pro byli přítomní poslanci ANO, SPD a tři sociální demokraté Jan Birke, Petr Dolínek a Antonín Staněk.

  Miliardář Janeček kandiduje na prezidenta. Do kampaně dá maximum peněz

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com