Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na úřadu práce

egion.rozhlas.cz

Soud dnes poslal do vazby šestašedesátiletého muže, kterého policie viní z úterní vraždy zaměstnankyně úřadu práce a z dalších trestných činů. Panují obavy, že by muž na svobodě pokračoval v trestné činnosti nebo že by se vyhýbal stíhání. Soudce Jiří Horký řekl novinářům, že obviněný se v jednací síni choval hrubě a arogantně, takže ho musel vykázat. Svých činů muž nelituje a státní zástupkyni označil za „ropuchu“.

Muž je podle Horkého obviněný i z těžkého ublížení a z nastražení výbušného systému. Soudce tak potvrdil, že případ střelce zahrnuje zároveň páteční poleptání ženy kyselinou před podnikem Aero Vodochody i sobotní výbuch a související zranění policisty v bytě v pražské Libni. Muži hrozí výjimečný trest, tedy 20 až 30 let vězení nebo i doživotí.

„Vůbec nelituje nějakých vražd, nějakých nástrahových systémů. Lituje pouze toho policistu. Ostatní si to zasloužili a měli být potrestáni,“ popsal Horký myšlenkové pochody střelce.

Rozhodnutí o vzetí do vazby je pravomocné, protože muž se vzdal práva podat stížnost. Eskorta ho následně převezla do pankrácké věznice. Soudce požádal, aby ho tam stráž podrobila zvýšenému dohledu.

Muže zadrželi policisté v úterý v centru Prahy několik hodin po střelbě na úřadu práce. Měl u sebe nelegálně drženou zbraň. Další zbraň – podomácku vyrobenou brokovnici – objevila policie v jeho autě. Ve středu policisté uvedli, že zadržený své činy popisuje a přiznává se k nim. Z výslechu muže podle policie vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Zastřelené úřednici písemně vyhrožoval už v roce 2016. V minulosti totiž neúspěšně žádal o podporu v nezaměstnanosti.

Podle deníku Právo soud v pondělí rozhodl o tom, že muž má jít na deset měsíců do vězení. Kvůli porušení nařízených omezení mu totiž přeměnil původní podmínku na nepodmíněný trest odnětí svobody.

  Proč Babiš poslal své nemocné dítě na Krym? Je to zarážející, uvedl žalobce

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com