Vláda zpřísnila opatření proti covidu. Změnila pravidla na léto

seznamzpravy.cz

Vláda stanovila nová pravidla pro to, kdy je očkovaný člověk považován za bezinfekčního.

S prvním dnem prázdnin přišla vláda se zpřísněním některých protiepidemických opatření. Reaguje tak na pozvolný nárůst počtu nakažených a také na variantu delta, která se už v České republice začíná šířit.

Jaká jsou pravidla, nyní najdete ZDE. Aktuální vývoj nákazy v unikátní mapě naleznete ZDE.

Vláda stanovila nová pravidla pro to, kdy je očkovaný člověk považován za bezinfekčního. Výjimky z testování či jiných omezení budou nově mít až lidé, kteří budou 14 dnů po druhé dávce v případě dvoufázového očkování. Doposud platilo, že testovat se nemusí lidé, kteří jsou 21 dnů po první dávce.

„Tato změna bude účinná od pátku 9. července. Projeví se to u návštěv služeb, koncertů, hromadných akcí a podobně. Pokud bude mít člověk pouze jednu dávku, tak se musí testovat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že u jednodávkové vakcíny platí, že po ochranné lhůtě je člověk považován za bezinfekčního po jedné dávce.

Kromě toho vláda ale zrušila omezení pro bezinfekčnost po druhé dávce. Dosud platilo, že člověk je bezinfekční jen devět měsíců po absolvování druhé dávky.

Nová pravidla platí po příjezdu ze zahraničí.

„Zavádíme systém, kdy z jakékoliv země člověk přijede, musí být otestován. Bude to odlišné podle barvy země. V tuto chvíli chceme sjednotit režim pro zelené a oranžové země. Pokud člověk přijede z nich, bude muset vyplnit příjezdový formulář a být otestován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, případně testem PCR ne starším než 72 hodin. Může proběhnout před příjezdem nebo nejpozději 5 dnů po příjezdu. Neplatí pro plně naočkované nebo ty, kteří prodělali covid ve 180denní lhůtě,“ uvedl ministr.

  Na koncertě na pražské Kampě podpořily Cichanouskou stovky lidí

U červených a tmavě červených změnila vláda pouze to, že plně naočkovaný člověk nově nebude muset do samoizolace, ani projít jakýmkoliv testem. „Když jste plně naočkovaní, tak z těchto zemí nemusíte nic řešit. U ostatních platí podmínky samoizolace 5 dní, pak PCR test tak, jak to platí už nějaký čas,“ popsal Vojtěch.

Poslední kategorie jsou černé země. Tam vláda původně zakazovala vycestovat. Podle Vojtěcha to ale není možné, takže důrazně doporučuje, aby tam lidé nejezdili. Od 5. července mezi tyto země přibude Tunisko. Vláda vedla diskuzi, zda tam má být zařazena i Velká Británie, kde aktuálně extrémně sílí mutace delta. „Chtěli jsme ji zařadit od 12. července, nakonec jsme se shodli, že budeme situaci monitorovat a vrátíme se k tomu,“ uvedl ministr.

Zaměstnavatelé současně nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. Oproti původním plánům se povinnost testovat nebude týkat návratů po cestě po Česku, podle Vojtěcha to odmítla Legislativní rada vlády.

„Důležité jsou importy ze zahraničí, bohužel vidíme, že jsou i ze zemí, které jsou tak zvaně zelené, dnes například Německo a podobně. Proto jsme se rozhodli, že chceme, aby test byl proveden z jakékoliv země.. Zaměstnance, kteří byli v zahraničí, považujeme za největší riziko. Uvažovali jsme o testování každého, kdo byl nepřítomný v práci, ze strany Legislativní rady vlády to bylo posouzeno, že to možné není,“ uvedl ministr Vojtěch.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com