Soudce rezervoval jednací síň pro Čapí hnízdo, o předběžném projednání nerozhodl

seznamzpravy.cz

V kauze kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), si pražský městský soud rezervoval jednací síň na dva týdny v září a jeden týden v říjnu. Soudce Jan Šott, předseda trestního senátu, který se bude kauzou zabývat, ČTK sdělil, že jednání dosud nařízeno nebylo. Zatím také nerozhodl o návrzích na předběžné projednání obžaloby, které Babiš s Nagyovou podali.

„Ve věci byla v informačním systému soudu rezervována jednací síň, k samotnému nařízení jednání ani jinému rozhodnutí zatím ještě nedošlo,“ sdělil na dotaz ČTK Šott. Doplnil, že dokud nerozhodne, nebude poskytovat bližší informace. Jednací síň Šott podle soudní databáze zarezervoval na celý týden od pondělí 12. září do pátku 16. září, následně pak v týdnech od 26. září a od 17. října, v obou případech není síň rezervována ve středu.

Server Seznam Zprávy připomněl, že Šott zarezervoval jednací síň dva dny poté, co Babišův advokát Michael Bartončík podal návrh na předběžné projednání obžaloby. Nagyová podle serveru podala návrh o dva týdny dříve.

Podstatou kauzy je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů. Oba obžalovaní vinu už dříve odmítli.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce Jaroslav Šaroch podle dřívějších informací serveru Seznam Zpráv navrhuje pro expremiéra v obžalobě tříletou podmínku s odkladem na pět let a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

  Otázky a odpovědi: Co čeká statisíce lidí po krachu Bohemia Energy

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. V březnu po podání obžaloby ČTK sdělil, že se potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces, u soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Nagyová Deníku N po podání obžaloby řekla, že jde o „exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti“. K trestnému činu má podle ní jednání „na hony daleko“.

Někdejší náměstkyni jihlavského primátora nedávno navrhl krajský sněm ANO na Vysočině do podzimních senátních voleb za okrsek Jihlava. O kandidatuře Nagyové ještě musí rozhodnout předsednictvo nejsilnějšího opozičního hnutí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com