Do eurovoleb se přihlásilo 30 uskupení, méně než do minulých

Celkem 30 uskupení letos předložilo ministerstvu vnitra kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Ministerstvo to uvedlo na síti X. Kandidujících uskupení je o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila dnes v 16:00.

Ministerstvo na webu uvedlo, že devět kandidátních listin podaly politické strany a hnutí samostatně a 11 kandidátních listin bylo podáno koalicemi. O tom, která volební seskupení splnila všechny zákonem požadované náležitosti a budou tak k volbám připuštěna, rozhodne ministerstvo do 20. dubna.

K minulým volbám do Evropského parlamentu před pěti lety se přihlásilo na 40 seskupení, z toho šest koalic. K volbám jich bylo připuštěno 39. Jedna ze stran totiž mimo jiné nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 15.000 korun.

Kandidaturu v letošních evropských volbách, které budou v Česku 7. a 8. června, ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž z nich jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

O udržení v Evropském parlamentu bojují komunisté, kteří se spojili do koalice Stačilo! se Spojenými demokraty – sdružením nezávislých. Na koaliční spojenectví sází také hnutí SEN 21 se stranou Volt Česko, hnutí Přísaha a strana Motoristé sobě a Švýcarská demokracie spolu se Stranou státu přímé demokracie – Stranou práce. V koalici „PRO vystoupení z EU“ jsou Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran. Koalici „PRO Jindřicha Rajchla“ tvoří uskupení Právo Respekt Odbornost a Správná volba PRO Zdraví a Sport.

Nejpočetnější pětičlennou koalici, v níž jsou Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie nebo Rozumní, kolem sebe soustředila Aliance národních sil v čele s nynějším europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Samostatně o návrat do europarlamentu usiluje Sociální demokracie (dříve ČSSD), v čele její kandidátky je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Expremiér Jiří Paroubek vede koaliční kandidátku ČSSD – České suverenita sociální demokracie.

  Babiš poslal peníze na reality ve Francii z české banky, řekl šéf komise

Volební účty mají Svobodní, Zelení a Demokratická strana zelených, podobně pak hnutí Hlas někdejšího europoslance a eurokomisaře Pavla Teličky a hnutí Referendum – Hlas lidu. K nováčkům patří Liberální aliance nezávislých občanů nebo „strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí“ Mourek. Mezi tradičními účastníky volebního klání by měly být naopak Levice, Klub angažovaných nestraníků, Volte Pravý blok nebo Moravské zemské hnutí. Volební účet má také strana Urza.cz.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com