O ukončení karantén rozhodnou praktičtí lékaři. Stát každému z nich dodá 40 testů

Mění se také pravidla nařízených karantén. Ty nově ukončí praktický lékař až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem. Rozhodnutí nabývá účinnosti 22. dubna. Praktikové mají nyní podle Romana Prymuly dostávat dvakrát dvacet testů a ochranné pomůcky, které vystačí na týden až dva. Mají připravit místo pro testy.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je ke čtvrtečnímu ránu 6303. S COVID-19 zemřelo v nemocnicích dosud 166 lidí – během předchozího dne žádná oběť nepřibyla, což je poprvé od 23. března. Dohromady se uzdravilo 831 pacientů. Laboratoře ve středu provedly 8332 testů na koronavirus, nejvíc od začátku testování.

Mění se pravidla nařízených karantén. Nově je ukončí lékaři až po provedení testu

Lidem s nařízenou karanténou budou její trvání ukončovat praktičtí lékaři až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem. Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které nabývá účinnosti 22. dubna.

Nadále platí, že pro ukončení karantény je nutné, aby uplynulo 14 dní od prvního dne jejího nařízení. Současně lidé nesmí vykazovat příznaky onemocnění COVID-19. „Chceme, aby se lidé z povinné karantény mohli co nejrychleji vrátit k normálnímu životu a zároveň jsme měli jistotu, že jsou negativní,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Karanténa se tak podle něj neukončí někomu, kdo by mohl být bezpříznakovým nosičem. „Díky tomu, že praktičtí lékaři zajistí provedení RAPID testu, bude ukončování nařízené karantény mnohem rychlejší,“ dodal.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly mají praktičtí lékaři dostávat dvakrát dvacet testů a ochranné pomůcky, které vystačí na týden až dva. Mají připravit místo pro testy.

Prymula: V řádu týdnů se zřejmě zmírní pravidla vycestování

Prymula také sdělil, že v řádu týdnů zřejmě vláda zmírní pravidla pro vycestování za hranice. Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko.

  Žalobci: Politici nejsou trestně zodpovědní za počet nakažených

V polovině června by se mělo ukázat, jestli mírnění pravidel v Česku bylo úspěšné. Potom by mohlo být povoleno cestovat do zemí, kde je epidemiologická situace lepší nebo stejná jako v Česku.

Podle Prymuly bude záležet na vzájemných dohodách mezi zeměmi, jestli budou své občany vzájemně přijímat. „Pokud se bude vracet z nějaké rizikovější země, tak samozřejmě půjde do karantény. Ze zemí, kde není to riziko vyšší, to nebude nutné,“ řekl náměstek.

Cestování Čechů do ciziny a vstup cizincům do Česka vláda zakázala zhruba v polovině března.

Japonský lék favipiravir už je na cestě do Česka

Antivirotikum favipiravir, který vyrábí japonská firma, je už podle slov ministra Petříčka (ČSSD) na cestě do Česka. To je společně s dvaceti zeměmi v první vlně dodávek z Japonska. Lék je podle něj slibný pro středně závažné případy onemocnění, které vyvolává nový typ koronaviru.

Vojtěch minulý týden uvedl, že část dávek léku Japonsko Česku daruje, další část republika zaplatí japonskému výrobci. Podle ministra zdravotnictví se favipiravir bude nejprve podávat ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, později i v dalších nemocnicích v zemi.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo účast otců u porodů

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo zákaz účasti otců u porodů. Rozhodnutí teď nově bude na jednotlivých nemocnicích. Nařížení platí od čtvrteční půlnoci. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace, kdy jsme zastavili nekontrolovatelné šíření koronaviru, možné. V porodnici ale musí být dodrženo několik opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Otec bude muset mít roušku, teplotu nižší než 37°C a nesmí vykazovat příznaky onemocnění COVID-19. Porod proběhne v samostatném pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

Válková chce pro pachatele domácího násilí během pandemie vyšší trestní sazby

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) uvedla, že vedle koronavirové krize může v těchto dnech docházet i ke krizím rodinným, které jsou kvůli pandemii sociálně izolované.

  Tři stovky hostů se v Náměšti rozloučily s bojovými vrtulníky Mi - 24V/35

Palčivým tématem v souvislosti s tím je domácí násilí. Stát zřídil několik telefonních linek a jiných komunikačních kanálů, které postiženým mohou pomoci. V případě potřeby konzultace nebo nahlášení násilí v rodinném kruhu mohou zavolat na číslo 608222277.

Podle Válkové, která současně jedná s nejvyšším státním zástupcem a jednotlivými vládními resorty, by se za domácí násilí v době koronavirové pandemie měly navýšit trestní sazby.

Praha odpustí nájmy za restaurační zahrádky

Pražští zastupitelé rozhodli, že magistrát odpustí restauratérům nájem za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky a hoteliérům a majitelům penzionů místní poplatky z pobytu. Dalším živnostníkům Praha umožní zdarma nabízet své zboží před provozovnami, aniž by museli platit zábor prostranství. Opatření budou platit od poloviny letošního března do konce roku; Praha tím přijde o několik stovek milionů korun.

Magistrát také téměř jistě odpustí nájmy ve svých prostorách těm nájemcům, kteří museli uzavřít provozovny v důsledku vládních opatření pro boj s koronavirem. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Město podle něj nyní eviduje 250 žádostí o prominutí nájemného. Radní již dříve splátky nájemného ve svých nebytových prostorách odložili a zrušili plánovanou valorizaci.

„Je pravděpodobné, téměř stoprocentní, že to odpustíme všem provozovnám, které musely mít v důsledku vládního nařízení zavřeno,“ řekl radní. O odpuštění nájemného vedení města mluví posledních několik týdnů, zatím o něm však rozhodnuto nebylo. K odkladu či odpuštění nájemného ve svých komerčních prostorech již mezitím přistoupila řada městských částí.

V domovech pro seniory pomáhají dobrovolníci, nejčastěji z řad studentů

Hned v několika sociálních zařízeních po celém Česku pomáhají zvládat dopady pandemie dobrovolníci. Většinou se jedná o studenty, kteří teď vlivem koronavirových opatření nemají stálou výuku.

Ze solidarity z řad studentsva těží například Středočeský kraj. „V současné době je dokončováno uzavření dohod o dobrovolné výpomoci 11 studentů do šesti krajských příspěvkových organizací. Nadto si poskytovatelé sociálních služeb, a to mluvíme nejen o našich příspěvkových organizacích, mimo rámec krizového zákona sami sjednali výpomoc 109 studentů,“ uvedla krajská radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD).

  Stát přes nás vydírá lidi, aby se naočkovali, říkají bazénáři

V Královéhradeckém kraji v přímé péči u lůžka a v aktivizačních službách vypomáhá 28 studentů z Univerzity Hradec Králové (UHK), Technické univerzity Liberec a Univerzity Pardubice. Královéhradecká univerzita předala Královéhradeckému kraji seznam 330 studentů z oblasti sociální práce, sociální politika a speciální pedagogika.

Domovům pro seniory i dalším sociálním a zdravotnickým službám v Pardubickém kraji chybí celotělové overaly pro péči o klienty v karanténách. Vypomáhají si různě, pořizují si hlavně pláštěnky nebo obleky pro malíře a deratizační služby, uvedli zástupci organizací. V Jihomoravském kraji mají sice dostatek ochranných pomůcek, ale chybějí jim respirátory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com