Šéf BIS: Česká reakce na Vrbětice je chováním hrdé a sebevědomé země

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka v souvislosti s českou reakcí na kauzu Vrbětice a vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze uvedl, že „takhle se chová sebevědomá a hrdá země“. Uvedl to dnes na twitterovém účtu BIS. Někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor nevěří, že představitelé vlády neměli informace k Vrběticím už dřív.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu prohlásil, že Česko je svrchovaný stát a musí na toto bezprecedentní zjištění reagovat. Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Česko musí opustit do 48 hodin, řekl vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům.

„Chtěl bych poděkovat kolegům z NCOZ za skvělou spolupráci a ocenit razantní reakci premiéra (Andreje Babiše) a ministra zahr. věcí (Jana Hamáčka). Takhle se chová sebevědomá a hrdá země. Veškeré kroky v celé kauze byly koordinovány s cílem ochránit bezpečnostní zájmy ČR,“ uvedl Koudelka. Vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích podle něj znovu ukázalo, jak klíčová je spolupráce bezpečnostních složek.

Šándor nevěří, že představitelé vlády neměli informace k Vrběticím už dřív

Někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor nevěří, že se představitelé vlády o podezřeních k výbuchu ve Vrběticích dozvěděli v pátek, jak v sobotu večer uvedli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr vnitra Hamáček možná věc podcenil, shodl se dnes Šándor s bývalým náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým v diskusním pořadu televize Prima.

  Kulhánek jednal se Zemanem a jeho poradci o prioritách diplomacie

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, uvedli v sobotu večer Babiš a Hamáček, který dočasně řídí i ministerstvo zahraničí. Česko na to reaguje vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní a předpokládá odvetné kroky vůči českým diplomatům v Moskvě.

Šándor řekl, že nevěří tomu, že představitelé vlády neměli od zpravodajských služeb informace dřív. „Určitě ty informace někdo dostávat musel, o tom já vůbec nepochybuji,“ řekl. Hamáček, který se ještě v pátek chystal na pondělní cestu do Moskvy vyjednávat o dodávkách ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V pro Česko, možná věc podcenil, dodal Šándor.

Oznámení o zrušení Hamáčkovy cesty, ke které se kriticky stavěl Babiš i opozice, přišlo v pátek večer. V sobotu to Hamáček vysvětloval novými informacemi o výbuchu ve Vrběticích. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale pro Deník N uvedl, že informace o možném ruském zapojení v explozi munice měl už dřív. Hamáček v reakci oznámil, že hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti.

O možném podcenění z Hamáčkovy strany mluvil na Primě i Šedivý. Okolnosti kolem dodávek Sputniku V i možné účasti ruské firmy Rosatom v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany podle něj vytvářely problematické prostředí. Česká republika měla postupovat principiálně a odmítnout účast Rosatomu už třeba kvůli ruskému postupu na Ukrajině, řekl. „Snaha nebýt kategoricky na jedné straně vede k tomu, že jsme mnohem více zranitelní,“ doplnil Šedivý. Čas snižovat závislost na Rusku je i podle Šándora.

Šedivý zpochybnil, že by se na akci mohli podílet jen dva muži, po kterých vyhlásila pátrání Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Akci podle něj musela zajišťovat mnohem širší struktura. Deník N dnes s odkazem na své zdroje napsal, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že v Česku byl ještě další ruský agent.

  Zdravotní trable českého tenisty pokračují! Veselý se dokonce loučí se sezonou

NCOZ v sobotu uvedla, že „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com