Policejní centrála: ČR je pro cizí gangy místem k uložení nepoctivého kapitálu

Česko představuje strategické místo pro zahraniční skupiny organizovaného zločinu. Mohou si v něm budovat klidové zázemí umístěním prostředků, které pocházejí z trestné činnosti v cizině. Riziko infiltrace tohoto tzv. toxického kapitálu do bankovního systému prostřednictvím českých bank zásadně ohrožuje mezinárodní pozici ČR, uvedla ve své výroční zprávě za loňský rok Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Tyto peníze nejčastěji pocházejí z postsovětských států, v menší míře pak z Německa, Polska, USA a Velké Británie, v řádu jednotek také z ostatních evropských států a ze Spojených arabských emirátů. Nejčastějšími cílovými zeměmi jsou pak tzv. daňové ráje a rovněž Německo, Čína a postsovětské státy.

ČR je rovněž vzhledem ke své poloze i nadále tranzitní zemí pro nelegální migraci. V roce 2019 obvinila NCOZ skupinu převáděčů z Turecka a ve spolupráci se slovenskými, polskými a ukrajinskými kolegy uspořádala několik akcí proti převáděčům a obchodníkům s lidmi. Několikrát došlo i k formálním sňatkům s občany třetích zemí, pachatelé také své oběti využívali pro podvody se sociálním zabezpečením nebo jako nastrčené „bílé koně“ ve vedení firem.

V Česku se loni dále rozmáhala kybernetická kriminalita. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zaznamenala v této oblasti 8417 trestných činů, předloni jich bylo o 1602 méně. Téměř o třetinu vzrostl počet případů hackingu. U mravnostní kriminality páchané přes internet se pak podle policistů znepokojivě zvýšil počet pachatelů mladších 18 let. Více než polovinu všech trestných činů kybernetické kriminality tradičně tvořily různé formy podvodů. Prostřednictvím útoků na síti získávají pachatelé osobní data a údaje z platebních a zdravotních karet.

Zdroj: https://radio.cz

  Počty odbavených uprchlíků v Praze klesly v uplynulém týdnu o 12 procent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com