LOM Praha se zapojí do pořízení F-35, dohoda má finanční potenciál miliardu Kč

Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. Dohoda o spolupráci, kterou dnes firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci loňského září, v lednu ho potvrdila podpisem memoranda. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin zaplatí 150 miliard korun, jde o nejdražší český armádní nákup. Součástí nákupu je také dojednaná průmyslová spolupráce, podle ministerstva obrany je připraveno 11 projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. „Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35,“ uvedlo dnes ministerstvo. Celková hodnota projektů spolupráce přesáhne 15 miliard korun.

Podle Protivy jde o první průmyslovou dohodou s českým průmyslem při nákupu F-35 pro českou armádu, podpisy s dalšími firmami budou podle něj následovat. První fáze dohody mezi LOM Praha a americkým výrobcem bude podle ředitele státního podniku analytická. Posoudí se při ní výcvikový systém a následně bude přizpůsoben pro výcvik budoucích pilotů F-35. „Dohoda se zaměřuje na pozemní vybavení, ale i na výukové systémy, mezi něž patří i simulátory,“ řekl novinářům. Právě v těch je podle Protivy příležitost pro dceřinou společnost státního podniku VR Group.

Prvním krokem přizpůsobení výcvikového centra na stíhací bojové letouny páté generace je podle Protivy výstavba simulačního centra na proudové letouny L-39 NG, na kterých mohou piloti začít cvičit a nalétávat povinné hodiny. Výstavba bude na pardubickém letišti oficiálně zahájena v úterý, středisko by mělo vzniknout na přelomu letošního a příštího roku. Do konce roku by také mělo do Pardubic dorazit první ze čtyř objednaných letadel L-39 NG, na které LOM Praha uzavřel smlouvu s Aero Vodochody v listopadu 2022.

  Hamáček připustil kvůli migraci obnovu kontroly hranic. Hrozí tím i Němci

Dohoda také podle Protivy rozšiřuje portfolio státního podniku. Výcvik bude určený primárně pro českou armádu, do budoucna ale dohoda opravňuje poskytovat výcvik i jiným uživatelům, a to především v rámci Evropské unie a Severoatlantické aliance.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com