Judista Krpálek prohrál na ME s Grolem a čeká ho duel o bronz

lidovky.cz

Olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek bude na mistrovství Evropy zápasit o bronz. Na šampionátu v Lisabonu vyhrál dva zápasy, ale pak v semifinále prohrál na ipon s Nizozemcem Henkem Grolem. O první evropskou medaili od roku 2018 se utká s Orem Sassonem z Izraele.

V prvním kole kategorie na 100 kg měl Krpálek jako světová jednička volný los. Ve druhém narazil na Alexandra Vachovjaka, který ho před dvěma měsíci porazil na Grand Slamu v Tel Avivu. Tentokrát český reprezentant běloruského judistu udolal. V posledních sekundách čtyřminutového zápasu dostal soupeře na zem a tam ho udržel, takže zvítězil na ipon.

Podobný průběh mělo i čtvrtfinále proti obhájci bronzu z pražského ME Levanimu Matiašvilimu. Také v tomto zápase měl český úřadující mistr světa v poslední minutě více sil. Dvakrát Gruzínce povalil a v posledních sekundách základní doby jeho odpor na tatami definitivně zlomil.

V semifinále ale Krpálek nemohl najít zbraň na neoblíbeného soupeře Grola. Už po minutě a čtyřiceti sekundách měl na kontě dvě varování. Ve třetí minutě nedokázal zareagovat na Grolův útok, po kterém skončil na zemi a Nizozemec získal ipon.

Mistr Evropy z roku 2018 Krpálek ale má stále šanci vylepšit pátá místa, která obsadil na posledních dvou evropských šampionátech. Sassona porazil ve všech čtyřech předchozích duelech včetně toho, který se odehrál na listopadovém ME v Praze. Finálový blok s boji o medaile začne v 17:15 SELČ.

David Klammert, jenž podobně jako Krpálek získal nedávno bronz na Grand Slamu v Turecku, doplatil v kategorii do 90 kilogramů na těžký los. V prvním kole měl volno a ve druhém dostal světovou dvanáctku Marcuse Nymana ze Švédska, vítěze letošních Grand Slamů v Tbilisi a Antalyi. Klammert držel s favorizovaným Seveřanem krok, 16 sekund před koncem ale dostal třetí napomenutí a byl vyřazen.

  Fotbalisté Sparty podlehli v odvetě o LM Kodani na penalty a zahrají si o EL

Ambiciózní cíle, se kterými na letošní ME přijel, tak nenaplnil. Na kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu to ale nemá prakticky žádný vliv. Tam budou klíčové jeho výsledky na Grand Slamu v Kazani a na mistrovství světa.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com