NATO vyjádřilo Česku podporu. A spolu s ním i Spojené státy, Británie nebo Polsko

irozhlas.cz

Podporu České republice v případu vyšetřování údajného podílu ruských agentů na explozi ve Vrběticích vyjádřilo NATO. Dle něj jde o další příklad nebezpečného chování Ruska. Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba Moskva porušuje základní mezinárodní normy a musí od toho upustit. Rozhodnutí Česka vyhostit osmnáct pracovníků ruského velvyslanectví podpořilo mimo jiné Lotyšsko, Slovensko i Polsko.

Že byli do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 zapojeni důstojníci ruské vojenské zpravodajské služby GRU, oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu večer, stejně jako rozhodnutí vyhostit osmnáct lidí z ruského velvyslanectví, kteří podle Hamáčka „byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU“.

Podle agentury Reuters nejmenovaný představitel Severoatlantické aliance (NATO) uvedl, že NATO podporuje Českou republiku. Uvedl přitom, že kauza je dalším z příkladů nebezpečného chování Moskvy. „Jde o další případ nebezpečného chování Ruska. Vyjadřujeme soustrast příbuzným obětí exploze ve Vrběticích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, musejí být pohnáni k odpovědnosti,“ uvedl představitel NATO.

Ostře se proti Rusku vymezila Velká Británie. „Musí upustit od takových akcí, které porušují nejzákladnější mezinárodní normy,“ uvedl ministr zahraničí Dominic Raab. Česká policie vyhlásila pátrání po dvou mužích, které s explozí munice spojuje – týchž, kteří jsou podezřelí z útoku novičokem v britském Salisbury v roce 2018.

„Jsme stále rozhodnuti a odhodláni dostat ty, kdo jsou zodpovědni za útok v Salisbury, před spravedlnost. Chválíme kroky českých úřadů, které činí totéž,“ poznamenal Raab.

„Viníci musí být potrestáni,“ podpořil kroky Prahy lotyšský ministr

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevičs podotkl, že při první ze dvou explozí ve Vrběticích zahynuli dva lidé. „Podvratná činnost ruských agentů, která způsobila výbuch muničního skladu a smrt nevinných lidí, je trestuhodná, viníci musejí být potrestáni,“ zdůraznil. Podpořil rozhodnutí vyhostit pracovníky ruského velvyslanectví. „Lotyšsko vyjadřuje solidaritu s našimi českými spojenci ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských špehů vydávajících se za diplomaty,“ uvedl.

  Británie bude dále poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc, slíbila Trussová v OSN

Spojené státy podpořily Česko v obecné rovině. „USA stojí při svém stálém spojenci, České republice. Oceňujeme její významné rozhodnutí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho nebezpečné jednání na českém území,“ uvedla zástupkyně velvyslance Jennifer Bachusová.

Také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vzkázal, že jeho země podporuje Česko a jeho reakci. „V naší zemi známe ruské zákeřné metody až příliš dobře. Takové činy by nikdy neměly uniknout trestu,“ sdělil.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok uvedl, že hovořil s Janem Hamáčkem, který je pověřen vedením české diplomacie, a vyjádřil mu podporu všech diplomatických kroků České republiky. „Tyto události potvrzují dlouhodobá zjištění našich zpravodajských služeb, že i naše státy jsou cílem operací zaměřených proti jejich bezpečnosti a stabilitě,“ podotkl.

Česko a jeho kroky vůči Rusku podpořila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Slovensko pozorně sleduje podezření z podvratných akcí vedených zahraničím, které vyústily ve ztráty na životech a v obrovské škody ve Vrběticích. Stojíme při Česku a podporujeme přijaté kroky,“ uvedla. Připojil se k ní i premiér Eduard Heger. „Plně podporuji Andreje Babiše za rozhodnutí vyhostit 18 členů ruské ambasády v reakci na vrbětický incident,“ vzkázal předseda slovenské vlády.

Za Prahou stojí také Polsko. „Polsko plně podporuje rozhodnutí Česka o vypovězení ruských diplomatů zapletených do výbuchu v muničním skladu z roku 2014,“ napsalo polské ministerstvo zahraničí na Twitteru. „Solidarita a rychlá akce spojenců nás posilují.“

Praha se snaží zakrýt pokus o převrat proti Lukašenkovi, tvrdí Moskva

Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům. Předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij prohlásil, že se Česko snaží odvést pozornost od údajného pokusu o státní převrat v Bělorusku. Ruská FSB v sobotu zadržela dva muže, kteří podle ní převrat připravovali, běloruský prezident Alexandr Lukašenko z jeho přípravy obvinil Spojené státy.

  Dojemné divadlo v OSN. Rusům se už smějí i Albánci

„Jakmile zazněla obvinění namířená proti americkému prezidentovi, české úřady jako na povel oznámily vyhoštění ruských diplomatů,“ řekl Sluckij agentuře TASS. „Je naprosto jasné, že to bylo zinscenované. Bělorusové útočí na Spojené státy, tak my odvedeme pozornost v politické i v informační sféře a zaútočíme na Rusko,“ dodal.

V témže duchu je ostatně i oficiální reakce Moskvy. Na vyhoštění pracovníků ruské ambasády reaguje Rusko vypovězením českých diplomatů. Tvrdí, že v krocích Prahy jsou patrné „americké stopy“.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com