Ruská Baltská flotila začala cvičit v Kaliningradské oblasti

Více než 3500 ruských vojáků a čtyři desítky lodí se účastní cvičení Baltské flotily v Kaliningradské oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičení, které začalo dnes, potrvá do 15. června, dodalo. Kaliningradská oblast je nejzápadnější část Ruska, leží mezi Polskem a Litvou na pobřeží Baltského moře.

Manévrům, které se odehrává na Baltu a ve vojenských prostorech Kaliningradské oblasti, velí velitel Baltské flotily, viceadmirál Vladimir Vorobjov.

Do cvičení je podle ministerstva zapojeno také až 25 letadel a vrtulníků a 500 kusů vojenské techniky.

Od rozpoutání války Ruska proti Ukrajině je Balt jedním z míst dotyku ruských ozbrojených sil a Severoatlantické aliance, která se na jaře rozšířila také o Finsko.

Minulý měsíc Moskva dvakrát hlásila, že vyslala stíhačky proti aliančním letounům – americkým bombardérům B-1 a francouzskému a německému hlídkovému stroji Atlantique 2 a PC-3 Orion – které se podle Ruska blížily k ruským hranicím.

Vztahy Ruska a západních zemí jsou na bodu mrazu od loňského zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Západ v konfliktu podporuje Ukrajince, kterým dodává vojenskou a další pomoc.

ČTK

  Ukrajinský prezident Zelenskyj jednal ve Vatikánu s papežem Františkem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com