Slovensko začíná plošné testování, země dále omezují vycházení

V evropských zemích dnes začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Bavorsko ode dneška začne vyžadovat negativní PCR pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky, a na Slovensku začne první kolo plošného testování obyvatel. Řadě evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.

Podle informací ČTK z diplomatických zdrojů Bavorsko dnešním dnem začne uplatňovat požadavek, aby pendleři přijíždějící z rizikových oblastí, tedy i z Česka, předkládali negativní koronavirový test. Na první podstoupení takového testu budou mít ovšem sedm dní, poté ho budou muset opakovat jednou týdně.

První kolo plošného testování dnes začíná ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku, kde je šíření koronaviru nejhorší. Druhé kolo plošného testování se uskuteční následující týden. Podle prohlášení slovenského premiéra Igora Matoviče je účast na testování dobrovolná.

Některé evropské regiony zavádějí omezení pohybu v noci. Zákaz vycházení od 21:00 na 06:00, který platí od minulého týdne v Paříži a osmi dalších velkých městech, se ve Francii rozšiřuje na nové oblasti. Dotkne se tak 46 ze 67 milionů obyvatel země. Zákaz nočního vycházení nově platí také v italských regionech Lazio a Kampánie a rovněž v Římě a Neapoli; od čtvrtka je už zaveden v Milánu a Lombardii.

Nová omezení začíná uplatňovat Manchester, který je ode dneška zařazen do nejvyššího stupně epidemiologického nebezpečí. Wales zavádí na dva týdny celoplošnou karanténu. Celodenní omezení vycházení platí ode dneška v okresech Felgueiras, Lousada a Paços de Ferreira na severu Portugalska, kde žije zhruba 161.000 lidí.

Další restrikce dnes zřejmě ohlásí Polsko.

Autor: ČTK

  Šíření koronaviru v Evropě zrychluje, Rusko registrovalo rekordní počet úmrtí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com